Un grup de cercetători din Coreea de Sud a reușit să întrerupă mecanismul prin care infecțiile virale contribuie la apariția bolii Alzheimer. Studiul, publicat în revista Theranostics, aduce dovezi importante conform cărora virusul herpes simplex de tip 1 poate accelera procesele neurodegenerative, afectând funcția celulelor imunitare ale creierului.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Coreea au demonstrat că infecția cu HSV-1 perturbă procesul de eliminare a mitocondriilor deteriorate și împiedica procesul prin care microgliile elimină agregatele toxice de amiloid, caracteristice bolii Alzheimer.
Prin administrarea ALT001, o moleculă dezvoltată pentru a stimula mitofagia, cercetătorii au reușit să blocheze replicarea virală și să reducă inflamația neurodegenerativă. Tratamentul a îmbunătățit capacitatea microgliilor de a elimina amiloidul și a redus răspunsurile inflamatorii în creier.
„Acest studiu nu doar demonstrează molecular legătura dintre infecțiile virale și agravarea bolilor neurodegenerative, ci oferă și o nouă strategie terapeutică promițătoare pentru tratamentul bolilor neurologice de origine virală, inclusiv Alzheimer”, au declarat autorii cercetării.