Un medicament pentru Alzheimer nu obţine recomandarea autorităţii europene de reglementare

Un medicament pentru Alzheimer nu obţine recomandarea autorităţii europene de reglementare
📅 2024-09-08

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a respins vineri tratamentul pentru boala Alzheimer în stadiu incipient, de la producătorii Eisai şi Biogen, afirmând că riscul de umflături cerebrale potenţial letale nu a depăşit beneficiul redus al medicamentului asupra încetinirii declinului cognitiv, potrivit news.ro

Experţii comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) au recomandat neacordarea unei autorizaţii de introducere pe piaţă pentru Leqembi (lecanemab), un medicament destinat tratamentului bolii Alzheimer.

Comitetul a considerat că efectul observat al tratamentului asupra întârzierii declinului cognitiv nu contrabalansează riscul de reacţii adverse grave asociate medicamentului, în special apariţia frecventă a anomaliilor imagistice legate de amiloid (ARIA), care implică umflături şi potenţiale sângerări în creierul pacienţilor care au primit terapia.

Producătorii Eisai şi Biogen au declarat că vor solicita reexaminarea recomandării.

„Suntem extrem de dezamăgiţi de avizul negativ al CHMP şi înţelegem că acest lucru poate fi dezamăgitor şi pentru comunitatea mai largă a bolii Alzheimer”, a declarat Lynn Kramer, Chief Clinical Officer al Eisai.

Tratamentul, lecanemab, este primul medicament care a arătat că poate încetini progresia Alzheimer, şi a fost autorizat complet şi compensat în Statele Unite, din luna iulie a anului trecut, şi ar fi trebuit să fie şi primul medicament din Europa care să trateze boala neurodegenerativă şi nu simptomele acesteia, informează Reuters.

Medicamentul este un anticorp monoclonal, cu administrare intravenoasă, conceput pentru a elimina depozitele de amiloid care nu s-au adunat încă în aglomerări.

Infuzia, administrată de două ori pe lună, elimină aglomerările lipicioase din creier ale proteinei beta-amiloid, considerată a fi un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Principalele preocupări ale comitetului EMA au fost legate de anomaliile amiloide evidenţiate imagistic, un tip de umflare temporară a creierului frecvent observată cu medicamente care elimină amiloidul din creier.

„Gravitatea acestui efect secundar ar trebui să fie luată în considerare în contextul efectului mic observat cu medicamentul”, a declarat autoritatea de reglementare.

În studiile clinice, medicamentul a încetinit declinul cognitiv cu 27% la pacienţii cu Alzheimer timpuriu, comparativ cu un placebo.

„Credem cu tărie că datele privind lecanemab prezentate la CHMP demonstrează în mod clar potenţialul său de a încetini progresia bolii Alzheimer”, a declarat şeful departamentului de dezvoltare al Biogen, Priya Singhal.

Recomandarea comitetului trebuie să fie susţinută oficial de Comisia Europeană, care de obicei urmează decizia experţilor autorităţii de reglementare.

Maladia Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă, este o tulburare neurodegenerativă progresivă şi se estimează că afectează peste 50 de milioane de oameni în întreaga lume.

În Europa, şapte milioane de persoane trăiesc cu boala care afectează grav creierul, iar această cifră este de aşteptat să se dubleze până în 2050, potrivit organizaţie non-profit, Alzheimer’s Europe.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Şeful CIA face dezvăluiri 'Top Secret': SUA au trecut peste o spaimă nucleară în toamna anului 2002

SUA au trecut peste o spaimă nucleară în toamna anului 2002, când în CIA a existat convingerea că Rusia ar putea utiliza arme nucleare tactice pe câmpul de luptă din Ucraina, a dezvăluit sâmbătă şeful Agenţiei, William Burns, care, după această experienţă, spune totuşi că Citește mai departe...

România obţine o medalie de bronz la Campionatele Balcanice de tenis de masă pentru seniori de la Sarajevo

România a obţinut o medalie de bronz la ediţia a 49-a a Campionatelor Balcanice de tenis de masă pentru seniori de la Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), sâmbătă, la dublu mixt, prin perechea Dragoş Bujor/Tania Plăian, învinsă în semifinale de sârbii Nemanja Djilas/Reka Bezeg, cu Citește mai depa...

Antony Blinken va merge la Londra: Orientul Mijlociu şi Ucraina, principalul motiv de întâlnire cu premierului britanic, Keir Starmer

Secretarul de stat american, Antony Blinken, va merge săptămâna viitoare la Londra pentru a discuta despre Orientul Mijlociu şi Ucraina, a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat, înaintea unei vizite a premierului britanic, Keir Starmer, în Statele Unite, notează AFP, citat de Citește mai dep...

Jocurile Paralimpice de la Paris: sportivul român Theodor Matican s-a clasat pe locul 10 cursa de fond pe şosea a concursului de paraciclism

Sportivul român Theodor Matican s-a clasat pe locul 10 cursa de fond pe şosea a concursului de paraciclism (categoria T1-2), sâmbătă, la Jocurile Paralimpice de la Paris, informează AGERPRES.Matican a fost cronometrat pe cei 42,6 km cu timpul de 1 h 37 min 11 sec. Citește mai departe...

Avertisment RO-Alert pentru Tulcea şi Constanţa: risc de căderi a unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Rusei asupra Ucrainei

Un mesaj R0-Alert a fost transmis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa, avertizând asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România. Citește mai...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..