Guvernul turc a asigurat vineri că va da timp noilor autorităţi siriene să negocieze dezarmarea miliţiilor kurde YPG înainte de a lua în considerare o posibilă intervenţie militară pentru a forţa dizolvarea acestei grupări, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.
"Vedem că guvernul (sirian) are în programul său să pună capăt terorii YPG şi ocupării teritoriului de către aceasta şi considerăm că ar trebui să i se ofere posibilitatea de a face acest lucru. Este ceea ce aşteptăm acum", a declarat ministrul turc de externe Hakan Fidan în timpul unei conferinţe de presă.
El anunţase marţea trecută un "ultimatum" pentru dizolvarea Unităţilor de protecţie a poporului kurd (YPG), care controlează zone extinse în nord-estul Siriei. Ministrul turc a subliniat că liderii acestei gherile, precum şi luptătorii străini din rândurile sale, trebuie să părăsească Siria dacă doresc să evite o operaţiune militară turcă.
Vorbind vineri la o conferinţă de presă la Istanbul, ministrul Fidan a refuzat să dea un orizont de timp pentru realizarea procesului de dezarmare a miliţiilor kurde, afirmând doar că ar trebui să li se acorde timp autorităţilor de la Damasc pentru a rezolva problema.
"Sperăm că noul guvern sirian, care reprezintă poporul, va pune capăt oprimării poporului în toată Siria şi va proteja integritatea teritorială şi unitatea politică a ţării", a spus Fidan.
Ankara consideră YPG o grupare teroristă, în virtutea legăturilor acesteia cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), gruparea de gherilă kurdă din Turcia.
Guvernul turc a spus în repetate rânduri că nu va permite miliţiilor kurde să facă parte din procesul de tranziţie al Siriei după înlăturarea în decembrie de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, în urma unei ofensive fulger a rebelilor sirieni reuniţi în special în gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi în gruparea Armata Naţională Siriană (SNA), aceasta din urmă fiind susţinută de Turcia.
Ministrul de externe turc a subliniat marţi că armata turcă va proceda la dezarmarea şi eradicarea YPG-ului dacă această grupare nu este desfiinţată. Dar el a adăugat că se poartă negocieri între noile autorităţi de la Damasc şi forţele siriene kurde şi că este de preferat un "proces fără vărsare de sânge".
Turcia este de acord ca minoritatea kurdă să beneficieze de drepturi de cetăţenie depline în noua Sirie, dar consideră că YPG nu reprezintă populaţia kurdă şi că liderii săi fac parte din PKK, grup considerat terorist de asemenea de către UE şi SUA.