Apar primele măsuri legale după descinderile de ieri de la Casa de Pensii Sibiu. Șase persoane au fost reținute în dosarul corupției de la Casa de Pensii Sibiu. Un funcționar public e acuzat de 10 infracțiuni de luare de mită.
Un funcţionar public din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu este acuzat de săvârşirea a 10 infracţiuni de luare de mită, iar agentul de pază al acestei instituţii de comiterea a 8 infracţiuni de complicitate la luare de mită şi 29 de infracţiuni de trafic de influenţă.
Totodată, procurorul a dispus luarea faţă de cei doi inculpaţi a măsurii preventive a reţinerii, pentru o durată de 24 de ore.
În cursul zilei de joi dosarul va fi înaintat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă a acestora.
În cauză, au mai fost reţinute 4 persoane, care acţionau ca şi complici ai celor doi inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă, urmând ca procurorul să decidă cu privire la măsurile ce vor fi dispuse faţă de acestea.
Polițiștii anticorupție au făcut miercuri percheziții la Casa Județeană de Pensii Sibiu, dar și la domiciliile unor persoane, în legătură cu fapte de corupție săvârșite de un funcționar public și de un agent de pază al instituției. Potrivit Direcției Generale Anticorupție, polițiștii fac șapte percheziții domiciliare în Sibiu, Răşinari, judeţul Sibiu, şi Câinenii Mari, judeţul Vâlcea, precum şi la sediul Casei Judeţene de Pensii Sibiu. Perchezițiile au fost dispuse în legătură cu săvâşirea unor fapte de corupție de către un funcţionar public din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu, precum şi de către un agent de pază al acestei instituții.
În cauză s-a dispus efectuarea urmării penale față de cei doi funcționari, precum şi faţă de alte 38 de persoane, având calitatea de complici ai acestora sau de mituitori ori cumpărători de influență, cu privire la săvâşirea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, dare de mită şi cumpărare de influență, precum şi pentru infracțiuni de complicitate la luare de mită şi trafic de influență.
DGA spune că funcționarul lua bani ca să emită decizii de pensionare
Conform DGA, în perioada iunie 2024-ianuarie 2025, funcţionarul public a primit foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea unor îndatoriri ce intrau în atribuțiile sale de serviciu referitoare la emiterea deciziei de pensionare, la calculul vechimii în muncă, reținându-se în sarcina acestuia 10 infracțiuni de luare de mită.
De asemenea, față de agentul de pază s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale pentru comiterea a 37 de infracțiuni de complicitate la luare de mită și trafic de influență, acesta intermediind primirea mitei de către funcţionarul public sau pretinzând foloase materiale în nume propriu, în condițiile în care lăsa să se înţeleagă că are o anumită influență pe lângă funcţionarii publici ai instituției şi îi poate determina pe aceştia să îi favorizeze pe cumpărătorii de influenţă.
Foloasele materiale pretinse şi primite de cei doi constau în sume de bani cuprinse între 100 şi 600 lei precum şi în produse alimentare.