Uciderea unui școlar din China stârnește temeri japoneze: `rezultatul unor ani lungi de educație anti-japoneză`

Uciderea unui școlar din China stârnește temeri japoneze: `rezultatul unor ani lungi de educație anti-japoneză`
📅 2024-09-21

Uciderea unui școlar japonez în orașul chinez Shenzhen a stârnit îngrijorare în rândul expaților japonezi care locuiesc în China, firmele de top avertizându-și angajații să fie vigilenți.

Toshiba și Toyota le-au spus personalului lor să ia măsuri de precauție împotriva oricărei posibile violențe, în timp ce Panasonic le oferă angajaților săi zboruri gratuite spre casă.

Autoritățile japoneze și-au repetat condamnarea crimei, îndemnând guvernul chinez să asigure siguranța cetățenilor lor.

Înjunghierea băiatului de 10 ani de miercuri a fost al treilea atac de mare profil asupra străinilor în China în ultimele luni.

Într-o declarație transmisă BBC, gigantul de electronice Panasonic a declarat că va „prioritiza siguranța și sănătatea angajaților” din China continentală în urma celui mai recent atac.

Panasonic le permite angajaților și familiilor acestora să se întoarcă temporar în Japonia pe cheltuiala companiei și oferă, de asemenea, un serviciu de consiliere.

Toshiba, care are aproximativ 100 de angajați în China, și-a cerut lucrătorilor „să fie atenți la siguranța lor”.

Între timp, cel mai mare producător de mașini din lume, Toyota, a declarat pentru BBC că „sprijină japonezii expatriați”, oferindu-le orice informații de care ar putea avea nevoie cu privire la situație.

Ambasadorul Japoniei la Beijing a cerut, de asemenea, guvernului chinez să „face tot posibilul” pentru a asigura siguranța cetățenilor săi.

Între timp, joi, premierul japonez Fumio Kishida a calificat atacul drept „extrem de disprețuitor” și a spus că Tokyo „a cerut cu fermitate” Beijingului pentru o explicație „cât mai curând posibil”.

Unele școli japoneze din China au contactat părinții, punându-i în alertă maximă în urma înjunghierii.

Școala japoneză din Guangzhou a anulat unele activități și a avertizat împotriva vorbirii japoneze cu voce tare în public.

Unii membri ai comunității japoneze de expatriați din China au declarat pentru BBC că sunt îngrijorați de siguranța copiilor lor.

Un bărbat, un om de afaceri în vârstă de 53 de ani, care locuiește în Shenzhen de aproape un deceniu, a spus că își va trimite fiica înapoi la universitate mai devreme decât de obicei.

„Am considerat întotdeauna Shenzhen un loc sigur pentru a trăi, deoarece este relativ deschis străinilor, dar acum suntem cu toții mai precauți cu privire la siguranța noastră”, a spus el.

„Mulți japonezi sunt profund îngrijorați, iar numeroase rude și prieteni au contactat pentru a verifica siguranța mea”.

Comunitățile japoneze din China deplâng uciderea din Shenzhen

Oficialii chinezi din Shenzhen au declarat că sunt „profund întristați” de incident și au început să instaleze camere de securitate lângă școală până joi dimineață.

„Vom continua să luăm măsuri eficiente pentru a proteja viața, proprietatea, siguranța și drepturile legale ale tuturor din Shenzhen, inclusiv ale străinilor”, au spus ei, citați vineri, în Shenzhen Special Zone Daily.

Un editorial din ziarul afiliat statului l-a criticat pe presupusul ucigaș, spunând că „acest comportament violent nu reprezintă calitatea chinezilor obișnuiți”.

Vineri, localnicii au început să depună flori la poarta școlii japoneze din Shenzhen.

„Este cu adevărat trist. Nu ar trebui să fie așa”, a declarat un localnic din Shenzhen pentru publicația de știri din Singapore The Straits Times.

Un altul, un profesor pensionar, a spus: „Acest copil, indiferent din ce țară este, este speranța unei familii și a unei națiuni”.

„Incident izolat”

Cetățeanul chinez Hu Youping a murit încercând să rețină un atacator cu cuțit care viza o japoneză și fiul ei la Suzhou în iunie

Pe măsură ce Shenzhen se simte de la ucidere, au apărut mai multe detalii din diverse știri și surse oficiale.

Incidentul a avut loc miercuri în jurul orei 08:00, ora locală (00:00 GMT), în fața școlii pentru băieți, școala japoneză din Shenzhen.

Băiatul - pe care poliția chineză l-a numit doar Shen - a fost înjunghiat în abdomen. Ulterior, el a murit din cauza rănilor sale la primele ore ale dimineții de joi.

Atacatorul, un bărbat de 44 de ani, supranumit Zhong, a fost arestat pe loc.

El avea antecedente penale, fiind arestat pentru „deteriorarea infrastructurii publice” în 2015 și „interferență cu ordinea publică” în 2019, potrivit presei controlate de stat din Shenzhen.

Un martor ocular a spus că suspectul nu a încercat să-și ascundă fața în timpul atacului.

„Nu a fugit, ci a stat acolo și a fost prins de poliția locală care păzește școala”, a declarat martorul pentru postul public japonez NHK.

Autoritățile chineze nu au dezvăluit motivul exact, dar au numit în mod repetat înjunghierea drept „incident izolat”, așa cum au făcut pentru două incidente anterioare din acest an.

În iunie, un bărbat a vizat o mamă japoneză și copilul ei în orașul de est Suzhou. Atacul a fost, de asemenea, lângă o școală japoneză și a dus la moartea unui cetățean chinez care încercase să-i protejeze pe mama și fiul.

Aceasta a determinat guvernul japonez să solicite aproximativ 2,5 milioane de dolari (1,9 milioane de lire sterline) pentru a angaja agenți de securitate pentru autobuzele școlare din China.

La începutul lunii iunie, patru profesori americani au fost înjunghiați în orașul Jilin, din nordul orașului.

Relații contondente

Ochii sunt acum ațintiți asupra autorităților chineze și asupra modului în care acestea vor asigura comunitățile japoneze că sunt în siguranță în China, asigurându-se în același timp că acest lucru nu se va transforma într-o criză diplomatică majoră.

Legăturile dintre cele două țări au fost mult timp aspre. Timp de decenii, cele două părți s-au ciocnit pe o serie de probleme, de la nemulțumiri istorice la dispute teritoriale.

Unii au subliniat că înjunghierea a avut loc cu ocazia aniversării celebrului Incident Mukden, când Japonia a simulat o explozie pentru a-și justifica invadarea Manciuriei în 1931, declanșând un război de 14 ani cu China.

Un fost diplomat japonez a declarat că atacul de miercuri de la Shenzhen a fost „rezultatul unor ani lungi de educație anti-japoneză” în școlile chineze.

În timp ce relațiile diplomatice pot fi adesea tensionate, cooperarea economică a avut întotdeauna o existență constantă paralelă, potrivit diplomaților japonezi care au vorbit cu BBC.

Dar faptul că atacul a avut loc în centrul tehnologic cosmopolit din Shenzhen poate face ambele părți nervoase.

Cele mai importante firme japoneze din China și-au avertizat personalul că ar putea ridica întrebări cu privire la prezența lor acolo și ce ar putea însemna aceasta pentru relațiile economice dintre Tokyo și Beijing.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

DSP Galați confirmă: Apa din municipiu respectă standardele de potabilitate

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi anunţă că mai multe probe prelevate din apă pe parcursul săptămânii au fost supuse analizelor, indicatorii fizico-chimici şi microbiologici fiind în limite de potabilitate, iar specialiştii monitorizează sursele de apă distribuită Citește mai departe...

Nicolae Ciucă dă din casă: 'I-am spus soţiei că, dacă eu aş fi fost tu, nu aş fi stat măritată cu mine atâta timp'

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost întrebat, sâmbătă, la Şcoala politică a femeilor liberale, care este cea mai importantă calitate a soţiei sale şi cum îi arată că o apreciază. „I-am spus soţiei că, dacă eu aş fi fost tu, nu aş fi stat măritată cu mine atâta timp. Citește mai departe...

Femeie decedată într-un incendiu izbucnit într-o locuinţă din comuna Laza

O femeie a decedat, sâmbătă seara, în urma unui incendiu izbucnit într-o locuinţă din localitatea Râşniţa din comuna Laza, ai informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui. Citește mai departe...

Vladimir Putin îl refuză pe Volodimir Zelenski: Rusia nu participă la cel de-al doilea summit pentru pace privind Ucraina

Rusia a anunţat sâmbătă că nu va participa la cel de-al doilea summit privind Ucraina, prevăzut de Kiev în luna noiembrie, după o primă reuniune de pace în iunie în Elveţia, preşedintele Volodimir Zelenski afirmând că doreşte ca Moscova să fie prezentă de această dată, Citește mai departe...

Amnistie fiscală: Românii pot scăpa de datorii la stat prin cerere depusă până pe 25 noiembrie

Românii au oportunitatea de a beneficia de amnistia fiscală recent decisă de guvern, dacă depun o cerere de anulare a datoriilor către stat până la data de 25 noiembrie. Citește mai departe...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..