O mină marină a fost descoperită duminică în Marea Neagră, în apropiere de coasta Turciei, la nord-est de Istanbul, conform informaţiilor transmise de agenţia oficială de presă turcă Anadolu şi citate de AFP, informează Agerpres.
Potrivit agenţiei de presă Anadolu, dispozitivul, care urma să fie distrus luni dimineaţă, plutea în largul localităţii Agva, la aproximativ 50 de kilometri de intrarea în Strâmtoarea Bosfor, care traversează Istanbulul, capitala economică a Turciei.
Peste 100 de mine plutitoare au fost localizate şi distruse în Marea Neagră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, majoritatea de către forţele ucrainene, potrivit autorităţilor române. Minele, plasate de către beligeranţi pentru a-şi proteja coastele, au plutit în derivă şi s-au deplasat în special sub efectul furtunilor.
Confruntate cu acest pericol, Turcia, Bulgaria şi România, ţări membre NATO riverane la Marea Neagră, au înfiinţat anul acesta un Grup operativ pentru combaterea minelor din Marea Neagră (MCM Marea Neagră).
La mijlocul lunii noiembrie, viceamiralul turc Mustafa Kaya a susţinut că peste 400 de mine marine au fost plasate în Marea Neagră, dintre care un număr necunoscut pluteşte, în prezent, în derivă.