Turcia va face ”tot ce va fi nevoie” pentru a-şi asigura securitatea dacă noua administraţie siriană nu va putea răspunde preocupărilor Ankarei cu privire la grupurile kurde aliate cu SUA pe care le consideră grupări teroriste, a declarat sâmbătă ministrul de Externe Hakan Fidan, citat de Reuters.
Turcia consideră YPG, gruparea militantă care conduce Forţele Democratice Siriene (SDF) aliate cu SUA, ca pe o extensie a militanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care au luptat într-o insurgenţă împotriva statului turc timp de 40 de ani şi sunt consideraţi terorişti de către Ankara, Washington şi Uniunea Europeană.
Ostilităţile s-au intensificat de la răsturnarea lui Bashar al-Assad în urmă cu mai puţin de două săptămâni, Turcia şi grupările siriene pe care le susţine luând oraşul Manbij de la SDF, pe 9 decembrie.
Căderea lui Assad a lăsat facţiunile kurde în defensivă, în timp ce acestea caută să păstreze câştigurile politice obţinute în ultimii 13 ani.
Într-un interviu acordat France 24, Fidan a spus că opţiunea preferată de Ankara este ca noua administraţie de la Damasc să abordeze problema în conformitate cu unitatea teritorială, suveranitatea şi integritatea Siriei, adăugând că YPG ar trebui desfiinţată imediat.
”Dacă nu se întâmplă, trebuie să ne protejăm propria securitate naţională”, a spus el. Când a fost întrebat dacă aceasta include acţiuni militare, Fidan a spus: ”orice este nevoie”.
Întrebat despre comentariile comandantului SDF Mazloum Abdi cu privire la posibilitatea unei soluţii negociate cu Ankara, Fidan a spus că grupul ar trebui să caute o astfel de înţelegere cu Damascul, deoarece există „o nouă realitate” acolo acum.
”Noua realitate, sperăm, vor aborda aceste probleme, dar, în acelaşi timp, YPG/PKK ştiu ce vrem. Nu vrem să vedem nicio formă de ameninţare militară pentru noi înşine. Nu unul prezent, dar şi cel potenţial”, a adăugat el.
Ankara, alături de aliaţii sirieni, a organizat mai multe ofensive transfrontaliere împotriva SDF, condusă de YPG în nordul Siriei, cerând în acelaşi timp în mod repetat ca aliatul său NATO Washington să înceteze sprijinul pentru luptători.
SDF, susţinută de SUA, a jucat un rol major în înfrângerea militanţilor Statului Islamic în 2014-2017, cu sprijinul aerian al SUA, şi încă le păzeşte luptătorii în lagărele de prizonieri.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat că gruparea islamistă va încerca să restabilească capabilităţile în această perioadă.
Fidan a spus că nu consideră că recenta creştere a trupelor americane în Siria este ”decizia corectă”, adăugând că bătălia împotriva Statului Islamic este ”o scuză” pentru a menţine sprijinul pentru SDF.
”Lupta împotriva ISIS, există o singură sarcină: să ţină prizonierii ISIS în închisori, asta este”, a spus el.
Fidan a mai spus că gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham, care a intrat în Damasc pentru a-l răsturna pe Assad, a avut în trecut ”o cooperare excelentă” cu Ankara în bătălia împotriva Statului Islamic şi al-Qaida prin partajarea informaţiilor.
El a mai spus că Turcia nu este susţine ca vreo bază străină, inclusiv a celor ruseşti, să rămână în Siria, dar că alegerea este la latitudinea poporului sirian.