Tomac a remarcat o schimbare majoră în abordarea Kremlinului: 'Tratează România ca un stat satelit al Moscovei!'

Tomac a remarcat o schimbare majoră în abordarea Kremlinului: 'Tratează România ca un stat satelit al Moscovei!'
📅 2025-01-15

Politica antirusească a autorităţilor de la Chişinău poate avea drept consecinţă încetarea existenţei acestei ţări ca stat, a avertizat consilierul prezidenţial rus Nikolai Patruşev într-un interviu pentru KP.RU, preluat de agenţia oficială rusă TASS. Mâna dreaptă a lui Vladimir Putin prezice că şi Ucraina va înceta să existe ca stat încă din 2025 şi spune că nu se va număra printre priorităţile noului preşedinte al SUA, Donald Trump, pentru care are şi un sfat: să aibă grijă de securitatea sa înainte şi după învestitură. În plus, el include România alături de Ungaria, Slovacia şi Austria printre statele faţă de care Bruxelles-ul, spune el, şi-a pierdut dreptul de a mai vorbi în numele lor. Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, susține că declarația lui Patrușev trebuie văzută într-un context mai larg, european.

Eugen Tomac: „KGB-istul șef din Rusia, Nikolai Patrușev, cel mai influent actor de la Kremlin din preajma lui Putin, face câteva declarații scandaloase.

1. Amenință Republica Moldova pe un ton ultimativ, susținând că Rusia dorește să desființeze, prin anexare, acest ținut locuit de români. Reacția vine pe fondul sistării livrărilor de gaze în regiunea transnistreană și ca un răspuns la angajamentul Chișinăului de a continua procesul de integrare europeană.

2. Tot Patrușev folosește un limbaj agresiv la adresa României, afirmând că Uniunea Europeană trebuie să înceteze să mai comunice în numele țării noastre. Nuanța folosită este una inacceptabilă pentru că scoate în evidență un aspect nou: doctrina Kremlinului este de a trata România ca un stat satelit al Moscovei.

În fața acestor amenințări tot mai mari, suntem obligați să distingem clar între nemulțumirea justificată față de cei care ne conduc catastrofal și pericolul real pe care îl reprezintă cei care duc o propagandă asumată pro-rusă, prin retorica radicală, plină de ură și minciună la adresa Uniunii Europene și NATO.

Pentru Patrușev, falsul suveranism antieuropean este echivalent cu pro-rusismul. Iar reușita manipulării unei importante părți a societății românești pe tema războiului din statul vecin este privită de ruși drept o operațiune de succes.

Dincolo de ruptura evidentă din societatea noastră și de interesul tot mai explicit și belicos enunțat de Kremlin față de România și Republica Moldova, sunt convins că majoritatea cetățenilor înțeleg care sunt pericolele reale la adresa noastră, iar cei mai mulți dintre români sunt convinși că singura ancoră care ne poate garanta pacea sunt NATO și Uniunea Europeană.

Evident, niciun fals patriot „suveranist” nu va condamna aceste declarații inacceptabile la adresa României și a R. Moldova. Motivul este simplu, nu au decât un singur punctaj, să lupte cu UE și NATO”, a spus Tomac.

Ce a spus Patrușev

Nikolai Patruşev: „Nu exclud ca politica agresivă antirusească de la Chişinău să ducă la faptul că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe. În această situaţie, ne putem uita la exemplul Ucrainei, unde neo-nazismul şi rusofobia au dus ţara la colaps, şi asta cu mult înainte de operaţiunea militară specială", a spus Nikolai Patruşev în interviul pentru Komsomolskaia Pravda.

Vina pentru criza energetică din Republica Moldova aparţine autorităţilor ţării, care urmează cu obedienţă ordinele Bruxelles-ului, a mai spus consilierul lui Putin.

El a avertizat că, în cadrul intereselor globale ale Rusiei, principala prioritate a ţării este protecţia şi bunăstarea cetăţenilor şi compatrioţilor ruşi din întreaga lume.

„Dacă vorbim despre aspectul internaţional al intereselor globale ale Rusiei, discriminarea împotriva populaţiei ruse într-o serie întreagă de ţări şi, bineînţeles, în ţările baltice şi Moldova, trebuie să înceteze. Autorităţile din aceste state continuă să se afunde în cea mai profundă criză prin acţiuni necugetate, în timp ce se încăpăţânează să învârtă retorica rusofobă. Deosebit de relevantă este criza energetică, a cărei vină o poartă sută la sută autorităţile moldoveneşti, care urmează obedient ordinele Bruxelles-ului de a reduce dependenţa de gazul rusesc", a spus Patruşev, relatează News.ro.

„Autorităţile moldoveneşti nu trebuie să caute duşmani în interiorul ţării sau în Transnistria, ci să-şi recunoască greşelile şi să înceapă să corecteze situaţia”, a declarat consilierul prezidenţial.

UCRAINA VA ÎNCETA SĂ EXISTE ÎN 2025

„Este deosebit de îngrijorător faptul că aplicarea violentă a ideologiei neo-naziste şi rusofobia incendiară distrug oraşele cândva prospere ale Ucrainei, inclusiv Harkov, Odesa, Mîkolaiv şi Dnipropetrovsk. Este posibil ca Ucraina să nu mai existe deloc în acest an", a prezis Patruşev în interviul acordat KP.RU.

Dincolo de faptul că a reconfirmat că Moscova nu este dispusă să-şi înceteze agresiunea din Ucraina până nu îşi va atinge obiectivele, el a formulat un nou obiectiv pentru Moscova: să obţină recunoaşterea internaţională că teritoriile cucerite în Ucraina fac parte din Federaţia Rusă, excluzând astfel orice fel de cedare teritorială în timpul unor eventuale negocieri de pace.

Statutul Donbas şi Novorossia nu poate fi un subiect de discuţie: aceste teritorii au devenit parte a Rusiei prin voinţa locuitorilor lor, a susţinut consilierul prezidenţial rus. „Acest lucru nici măcar nu este subiect de discuţie. Teritoriile, cândva conduse de Kiev, au devenit parte a Rusiei ca urmare a voinţei cetăţenilor, în conformitate cu dreptul internaţional, legile Federaţiei Ruse şi legislaţia acestor regiuni", a susţinut Patruşev. El consideră că este important ca lumea să recunoască încorporarea în Federaţia Rusă a Republicii Doneţk, a Republicii Luhansk, a regiunilor Zaporojie şi Herson, a Republicii Crimeea şi a Sevastopolului, „care sunt parte integrantă a ţării, în conformitate cu Constituţia”.

UCRAINA NU VA FI PRINTRE PRIORITĂŢILE LUI TRUMP

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va acorda mai puţină atenţie susţinerii Ucrainei, el fiind mai interesat de alte părţi ale lumii, crede Nikolai Patruşev. „Pentru administraţia Biden, Ucraina a fost o prioritate necondiţionată. Este clar că relaţiile dintre Trump şi Biden sunt antagonice. Prin urmare, Ucraina nu va fi printre priorităţile lui Trump. El este mai preocupat de China", a declarat reprezentantul Kremlinului.

Patruşev a menţionat că Trump şi-a conturat deja interesele în legătură cu Groenlanda, Canalul Panama, Mexic şi Canada.

„Dacă vorbim despre perspectivele specifice pentru evoluţiile viitoare, ţinând cont de factorul Trump, îi respectăm declaraţiile”, a declarat Patruşev.

UE ŞI-A PIERDUT DREPTUL DE A VORBI ÎN NUMELE ROMÂNIEI

Pe de altă parte, el a exclus ca Moscova să discute cu altcineva decât Statele Unite despre Ucraina.

„Cred că negocierile privind Ucraina ar trebui să se desfăşoare între Rusia şi Statele Unite, fără participarea altor ţări occidentale”, a spus Patruşev.

„Nu este nimic de discutat cu Londra şi Bruxelles”, a adăugat el.

„Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România şi alte câteva ţări europene interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia”, a susţinut reprezentantul lui Putin, gândindu-se, probabil, atunci când a enumerat România la succesul pe care îl înregistrează Călin Georgescu.

ESTE IMPORTANT SĂ SE ASIGURE SECURITATEA LUI TRUMP

Patruşev a mai arătat, în interviul său, că poziţia preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, nu este împărtăşită de toate elitele americane, astfel încât, spune el, este extrem de important să se asigure securitatea acestuia înainte şi după preluarea mandatului.

„Este clar că poziţiile lui Trump nu sunt împărtăşite de toate elitele americane. Opiniile sale diferă semnificativ de planurile puse la cale de reprezentanţii Partidului Democrat, de proprietarii individuali ai giganţilor industriali şi de corporaţiile transnaţionale. Prin urmare, este extrem de important să se asigure securitatea lui Trump şi a anturajului său înainte ca acesta să preia funcţia de şef de stat, precum şi în timpul preşedinţiei sale”, a fost sfatului fostului şef al FSB.

CINE E NIKOLAI PATRUŞEV

Nikolai Patruşev, în vârstă de 73 de ani, este fost ofiţer de informaţii care până anul trecut a fost secretar al Consiliului rus de Securitate al Rusiei, funcţie pe care o deţinea încă din 2008. Considerat un aliat apropiat al lui Putin, chiar mai radical decât actualul lider de la Kremlin, anterior Patruşev a fost director al Serviciului Federal de Securitate (FSB), din 1999 până în 2008. El a jucat un rol-cheie în deciziile de a prelua şi apoi anexa Crimeea în 2014 şi de a invada Ucraina în 2022.

Mark Galeotti, expert în domeniul politicii şi securităţii ruseşti, îl consideră pe Patruşev „cel mai periculos om din Rusia” din cauza „mentalităţii sale paranoice bazate pe conspiraţii”.

După anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă în 2014, Patruşev a fost inclus pe lista Uniunii Europene şi a Regatului Unit a persoanelor sancţionate, iar din 2018 şi SUA i-au impus sancţiuni.

După ce Putin şi-a preluat anul trecut al cincilea mandat, lui Patruşev i s-a propus să devină consilier prezidenţial însărcinat cu construcţiile navale. Unii au considerat asta o retrogradare, întrucîât Putin ar fi considerat că Patruşev l-ar fi indus în eroare în privinţa Ucrainei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Cetăţean străin, depistat băut la volanul unui Porsche în zona montană Rânca

Un cetăţean sârb a fost depistat în timp ce conducea un autoturism de lux, în zona montană Rânca, având o alcoolemie de 1,93, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, Miruna Prejbeanu. Citește mai departe...

Tensiuni în coaliție - Liberalii, iritați de jocurile PSD, se tem de mișcări de culise împotriva lui Crin Antonescu (surse)

Liderii Partidului Național Liberal (PNL) se arată tot mai nemulțumiți de inițiativele recente ale Partidului Social Democrat (PSD), care, potrivit unor surse politice, risca să provoace tulburări majore în cadrul coaliției de guvernare. Citește mai departe...

Un șofer a supraviețuit după ce mașina s-a răsturnat și a căzut într-un canal cu apă din Pitești

Un șofer a supraviețuit după ce mașina s-a răsturnat și a căzut într-un canal cu apă. Accidentul a avut loc miercuri, la Pitești. Bărbatul a primit îngrijiri medicale.Potrivit ISU Argeș, mașina a ajuns într-un canal de deversare al unui baraj din Pitești. Citește mai departe...

VIDEO Rareș Hopincă taie de la rădăcină 'răul' din sector: Acțiune de amploare demarată de edilul Sectorului 2

Primarul Rareș Hopincă, a demarat o acțiune de amploare în Sectorul 2 pentru a preveni orice accident ce ar putea apărea în următoarea perioadă. Edilul a ținut cont de sugestiile făcute de locuitorii din sector, care i-au cerut să rezolve urgent această problemă. Citește mai departe...

Șeful NATO arată cu degetul către aliații Rusiei: Securitatea noastră viitoare este în joc

Rusia încearcă să slăbească democraţiile şi să submineze libertatea aliaţilor, cu sprijinul Chinei, Coreei de Nord şi Iranului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, informează EFE, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Coliziune între două autoutilitare şi un autoturism pe DN 61. Traficul este blocat

Un bărbat a fost rănit, după ce două autoutilitare şi un autoturism s-au ciocnit, miercuri, pe DN 61, pe raza comunei Corbii Mari, informează IPJ Dâmboviţa.Una dintre autoutilitare s-a răsturnat şi a blocat drumul. Citește mai departe...

Mircea Fechet: Reciclarea ambalajelor SGR a intrat pe lista de obiceiuri bune ale românilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă, miercuri, că reciclarea ambalajelor din Sistemul de Garanţie-Returnare ”a intrat pe lista de obiceiuri bune ale românilor”, iar în luna decembrie au fost returnate peste 290 milioane de PET-uri, sticle şi doze de aluminiu. Citește mai departe...

Șefa ANM anunță schimbarea radicală a vremii: O masă de aer cald răstoarnă ciclonul polar

Vremea din România se va schimba ridical. Frigul extrem de afară va fi înlocuit de o masă de aer cald, a anunțat șefa ANM, Elena Mateescu. Citește mai departe...

Clarificări de la ANAF - Care sunt contribuabili care nu au obligația de depunere a Declarației informative D 406 SAF-T

Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis, miercuri, o clarificare privind categoriile de contribuabili care nu au obligaţia de depunere a Declaraţiei informative D 406 SAF-T. Citește mai departe...

Four Syrian nationals found near Giurgiu border without Schengen required documents

Four Syrian nationals, who did not have the necessary documentation to justify the purpose of their travel, were detected by border police near the Giurgiu-Ruse Border Crossing Point while traveling on a bus. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.