Președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar putea să fie unul dintre cei care vor avea foarte mult de câștigat după căderea regimului lui Bashar al-Assad în Siria, relatează în analize ample publicațiile Financial Times și Politico.
Turcia a fost un susținător cheie al grupurilor de opoziție islamiste armate din Siria în ultimii ani. Erdogan și Assad au fost cândva prieteni, dar în 2011 președintele turc i-a susținut pe oponenții regimului din Siria, în mare parte pentru că rivalul geopolitic al Turciei, Iranul, dimpotrivă, a sprijinit guvernul sirian. În plus, după cum notează FT, Erdogan speră că sprijinirea revoltelor din Orientul Mijlociu va întări aliații Partidului său islamist Justiție și Dezvoltare. Ba mai mult, o știre din 9 decemrbrie publicată de agenția Reuters dezvăluia că Turcia a fost informată în urmă cu șase luni de intențiile rebelilor de dărâmare a regimului, iar Ankara a acceptat „taccit” planul: „Miliție de opoziție din Siria au comunicat Turciei, în urmă cu aproximativ șase luni, planuri pentru o ofensivă majoră și au simțit că au primit aprobarea tacită a acesteia, au spus două surse pentru Reuters cu cunoștințe de planificare în acest sens", notează agenția.
Președintele turc a continuat să sprijine opoziția chiar și atunci când Statele Unite și alte țări occidentale s-au predat, scrie FT. "Când toți ceilalți i-au abandonat pe sirieni, când niciun alt stat nu a sprijinit opoziția, Turcia nu i-a abandonat", a declarat Omer Özkızılcık, membru senior al think tank-ului Atlantic Council. În opinia sa, Turcia a fost cea care a ieșit din acest conflict ca cel mai important câștigător, după sirieni.
Ankara a primit trei milioane de refugiați sirieni și a furnizat arme și antrenament grupurilor care se opun forțelor lui Assad. În special, Turcia a sponsorizat Armata Națională Siriană, care acționează în principal împotriva kurzilor sirieni.
În același timp, rămâne neclar în ce măsură Turcia a sprijinit ofensiva rapidă a militanților, încheiată cu capturarea Damascului și răsturnarea regimului Assad. Grupul Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a condus aceste relații ofensive și dificile cu Turcia, însă Ankara, ca și alte țări, consideră HTS o organizație teroristă. Dar, potrivit FT, "a avut pârghie" atunci când grupul controla provincia Idlib din nord-vestul Siriei, iar Turcia era principala sa rută către lumea exterioară. În general, legăturile cu grupurile de opoziție îi oferă lui Erdogan mai multe oportunități decât orice alt lider străin de a beneficia de ascensiunea lor la putere – chiar dacă situația din Siria rămâne extrem de volatilă și incertă.
Calculul lui Erdogan, în special, se bazează pe faptul că prăbușirea regimului Assad va permite refugiaților sirieni să se întoarcă în țara lor. Prezența lor continuă în Turcia este dezaprobată chiar și de susținătorii lui Erdogan, scrie FT. După capturarea Alepului de către militanții islamiști, ministrul turc de interne Ali Yerlikaya a declarat că 1,3 milioane de sirieni din Turcia provin din oraș și mulți "nu și-au putut stăpâni entuziasmul" de a se întoarce acasă.
Relația Erdogan - Putin
Prăbușirea regimului Assad ar putea, de asemenea, să schimbe echilibrul de putere în relația dificilă dintre Erdogan și Vladimir Putin și să întărească poziția Ankarei în relațiile cu Iranul. "Turcia va adopta probabil o poziție mai asertivă în regiune", a declarat Wolfango Piccoli de la firma de consultanță Teneo. Soner Kagaptai, expert în Turcia la Institutul Washington, a rezumat: "Influența Turciei la Damasc va crește, înlocuind influența Iranului și a Rusiei".
În plus, Turcia ar beneficia de reluarea legăturilor comerciale și de afaceri de-a lungul graniței de 900 de kilometri cu Siria, iar sectorul construcțiilor, care este strâns legat de Erdogan, ar putea câștiga sute de miliarde de dolari din reconstrucția teritoriilor devastate. "Dacă se obține pacea, aceasta este o mare oportunitate", spune șeful uneia dintre cele mai mari companii de construcții din Turcia.
Primele efecte
Politico scrie, de asemenea, că redresarea o să fie benefică pentru afacerile turcești, iar Bloomberg notează că acțiunile companiilor turcești, în principal ciment și oțel, au crescut brusc, deoarece investitorii au pariat pe rolul cheie al acestor firme în restaurarea teritoriilor siriene.
Unii experți cred însă că este prea devreme pentru a vorbi despre victoria lui Erdogan, în special din cauza incertitudinii viitorului Siriei sau a rolului Statelor Unite, care au sprijinit forțele kurde din regiune. Dar, în general, căderea regimului lui Bashar al-Assad, potrivit Politico, este probabil să-l ajute pe Erdogan să-și avanseze agenda geopolitică, oferindu-i oportunitatea de a atinge mai multe obiective strategice, inclusiv limitarea separatiștilor kurzi.