Liderii coaliției pro europene se reorganizează din mers, asta după ce liderii USR au dat semnale tot mai clare că nu mai vor să intre la guvernare. Conform surselor noastre, PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale pregătesc o coaliție de guvernare și negociază funcțiile fără a-i mai lua în considerare pe cei de la USR.
În noua configurație politică, PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale vor avea o majoritate extrem de fragilă în Parlament. La Senat majoritatea va fi asigurată la un singur vot, în timp ce la Camera Deputaților vor avea o majoritate de 10 voturi.
Cei de la UDMR au precizat că ei nu sunt de acord să guverneze cu traseiști racolați de la AUR sau SOS România.
Liderii USR a lăsat un to-do-list și apoi au plecat
Liderii USR s-au dus la negocierile din coaliția de guvernare și au lăsat pe masă un to-do-list cu 8 puncte. Surse din cadrul coaliției ne-au precizat că ar fi fost de acord cu majoritatea punctelor și le-ar fi îndeplinit, dar nu este ”o negociere fair-play cu ultimatumuri”.
Lista celor 8 puncte solicitate de USR
”USR a insistat în ultima săptămână ca PSD și PNL să prezinte cifrele din execuția bugetară la zi, precum și schița de buget pentru 2025. Aceste cifre nu erau un favor pentru USR, ci o obligație față de cetățeni. Potrivit legii, Marcel Ciolacu era obligat să aducă bugetul în Parlament până pe 15 octombrie, nu a făcut-o.
Delegația USR condusă de Elena Lasconi a mers, miercuri, la negocierile cu liderii politici cu o listă de opt puncte pentru intrarea USR la guvernare. USR nu mai așteaptă răspunsuri pe vorbe, ci acțiuni concrete. Cele opt puncte sunt:
1. Adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 în Parlament, publicarea notei de informare privind situația bugetului și nevoile de finanțare pentru 2025 și o asumare fermă că în 2025 noul guvern nu va crește taxele.
2. Demiterea în Parlament a președintelui AEP.
3. Organizarea în coaliție a unei comisii de anchetă privind condițiile de organizare a alegerilor și de prevenire a influențelor străine.
4. Demiterea imediată a conducerilor serviciilor secrete. Organizarea unui grup de lucru privind refacerea legilor securității naționale pentru un control civil real și eficient al serviciilor secrete, care să includă interdicția de activitate în presă, administrație și afaceri.
5. Votarea în Parlament a propunerii de lege a USR privind depolitizarea și reformarea CCR. Votarea reformei electorale cerute de societatea civilă (primari aleși în două tururi de scrutin, scăderea barierelor de intrare în viața politică, maximum 300 de parlamentari).
6. Guvernul în funcție va adopta imediat OUG privind măsuri fiscale pentru anul viitor, baza pentru buget.
7. Toate partidele din coaliție cer demisia Președintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim. Alegerea de comun acord a unui președinte al noului Senat care să asigure interimatul.
8. Declanșarea procedurilor de organizare a referendumului Fără Penali, pentru care au semnat peste 1 milion de cetățeni, și organizarea lui în 30 de zile sau simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale în 2025
„Vechile partide nu au înțeles nimic după votul românilor: se încearcă să se facă același lucru. Am venit astăzi cu opt puncte care se regăsesc în programul de guvernare al USR, de la adoptarea bugetului pentru 2025, demiterea imediată a șefului AEP și a conducerilor serviciilor secrete, declanșarea referendumului Fără Penali. A fost un dialog al surzilor: nu poți să le promiți oamenilor că vei face lucruri pentru ei, dacă nu ai bani. Eu sunt întotdeauna deschisă dialogului, dar din atitudinea lor e clar că nu ne vor la guvernare. Oamenii sunt scârbiți de ceea ce s-a întâmplat de 35 de ani”, a declarat Elena Lasconi, președinta USR la ieșirea de la negocieri”, se arată într-un comunicat de presă al USR.