Liderii partidelor pro europene PSD-PNL-UDMR-USR și Minoritățile Naționale s-au pus de acord să construiască o coaliție guvernamentală, dar în paralel se caută și ”glonțul de aur”, omul care să fie candidatul comun al tuturor partidelor pentru alegerile prezidențiale.
Toți liderii partidelor sunt conștienți că această coaliție, denumită în culisele politice ”șaorma cu de toate” va avea mari probleme. Este greu de crezut că partide cu ideologii radical diferite vor reuși să armonizeze un program de guvernare coerent și deja au apărut primele fricțiuni.
Există îngrijorări legate de faptul că în momentul în care va începe negocierea pentru funcțiile din Guvern, atunci va ieși un scandal răsunător, care va genera impresia că ”se bat pe ciolan” și va alimenta curentul suveranist în perspectiva prezidențialelor.
În coaliția pro europeană este asumat inclusiv riscul că lăsând toată opoziția pe mâna AUR, SOS România și POT, aceste partide vor găsi teren fertil și vor crește. Problema liderilor politici este că lasă acum aceste partide în opoziție și în câțiva ani vor crește și vor deveni de neoprit. Tocmai din acest motiv se ia în calcul ca această coaliție pro europeană să fie una provizorie și nu una pentru cei 4 ai ciclului electoral.
Se caută ”Glonțul de aur”
Tocmai din acest motiv se efectuează sondaje peste sondaje pentru a găsi un candidat ideal la alegerile prezidențiale.
La întâlnirea de marţi seara, reprezentanţii partidelor au discutat la nivel de principiu să nu fie candidat comun niciunul dintre cei de la masă, adică nici Marcel Ciolacu, Elena Lasconi sau Ilie Bolojan şi s-a făcut consens pe asta.
A fost schițat și portretul robot al candidatului la alegerile prezidențiale: un om cu vederi conversatoare, fără înregimentare politică și capabil să armonizeze electoratul atât de disipat al partidelor.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a enumerat o serie de personalități publice care s-ar încadra în acest portret robot.
„Sunt câteva personalități de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică, avem pe Daniel David, profesor universitar și rectorul UBB-ului, nu am vorbit cu el și nu știu dacă-și dorește, e părerea mea personală, dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu (fost ministru al Educației), putem vorbi de Theodor Paleologu (fost ministru al Culturii).
Putem vorbi de Crin Antonescu, putem vorbi de câteva personalități care au capacitatea intelectuală și au și calitățile umane, politice, pentru a fi în această funcție supremă, dar nu i-am întrebat, m-ați întrebat dvs despre câteva nume și am spus (…) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a explicat Kelemen Hunor.