Corveta uşoară a cărei achiziţie a fost aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va fi livrată în România în aproximativ şase luni, au afirmat, miercuri, surse din domeniul Apărării. Achiziția unei corvete ușoare din Turcia a fost aprobată recent de CSAT, iar decizia a stârnit numeroase întrebări, având în vedere că România dispune de șantiere navale capabile să construiască nave de apărare, scrie Agerpres.
Dotarea cu o navă de tip corvetă uşoară din clasa HISAR contribuie la consolidarea capabilităţilor destinate executării unui spectru larg de misiuni în zona de responsabilitate a Românei, precum protecţia elementelor de infrastructură critică maritimă, misiuni de patrulare şi misiuni de luptă independente sau în cadrul unor grupări navale.
Timpul de livrare este "extrem de scurt", aproximativ şase luni, în configuraţia actuală, urmată de dotarea acesteia într-un şantier din România cu sistemele de luptă solicitate de Forţele Navale Române, susţin sursele.
CSAT a aprobat mai multe achiziții
CSAT a aprobat, în luna martie, dotarea Forţelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă uşoară, capabilă să execute, în cel mai scurt timp, o multitudine de misiuni, în vederea iniţierii demersurilor necesare de către Ministerul Apărării Naţionale pentru realizarea achiziţiei. La acest moment, este în pregătire scrisoarea care va fi trimisă către Parlamentul României, pentru aprobarea achiziţiei, aşa cum cere cadrul legislativ actual, având în vedere că acest contract va depăşi 100 milioane de euro.
Nava de tip corvetă uşoară este dotată cu sisteme moderne de navigaţie şi comunicaţii şi, de asemenea, dispune de o gamă foarte largă de senzori şi sisteme de arme de ultimă generaţie, ceea ce asigură navei un potenţial combativ ridicat în toate mediile de luptă. Aceasta dispune de un hangar care asigură facilităţi pentru un elicopter mediu şi pentru o aeronavă fără pilot.