Germania a luat notă despre anumite declarații ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, despre Groenlanda și Canada și susține principiul internațional potrivit căruia granițele nu trebuie modificate cu forța, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului, scrie Reuters.
"Ca întotdeauna, se aplică principiul onorabil al Cartei ONU și cel al Acordurilor de la Helsinki și anume, că granițele nu trebuie modificate cu forța", a spus purtătorul de cuvânt la o conferință de presă regulată, relatează Rador Radio România.
Purtătorul de cuvânt a refuzat să comenteze când a fost întrebat despre cât de în serios a luat Germania declarațiile lui Trump. Donald Trump a refuzat marți să excludă utilizarea acţiunilor militare sau economice pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama și Groenlandei și, de asemenea, a avansat ideea de a transforma Canada într-un stat american.
Premierul spaniol: „Cel mai bogat om de pe planetă ne atacă instituțiile şi incită la ură”
Premierul spaniol Pedro Sanchez l-a atacat miercuri pe miliardarul Elon Musk pentru comentariile sale despre politică, fără a-l numi direct pe acesta. „Ultra-dreapta internațională, căreia ne opunem în Spania de ani de zile, condusă în acest caz de cel mai bogat om de pe planetă, atacă deschis instituțiile noastre, incită la ură și sprijină deschis moștenitorii nazismului din Germania", a spus Sanchez în timpul unei discurs susţinut la Madrid cu ocazia unui eveniment de comemorare a 50 de ani de la moartea dictatorului Francisco Franco.
Elon Musk susţine formaţiunea de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) în alegerile federale de luna viitoare şi va găzdui o discuţie în direct pe platforma sa de social media X cu candidatul acesteia pentru funcţia de cancelar, Alice Weidel.
Context: afirmațiile lui Trump
Preşedintele ales Donald Trump a făcut marţi declaraţii şi a răspuns întrebărilor reporterilor în Mar-a-Lago, la o zi după ce Congresul a certificat victoria sa în alegerile prezidenţiale din 2024. Declaraţiile sale, unele dintre ele şocante şi ameninţătoare, au loc cu mai puţin de două săptămâni înainte ca acesta să depună jurământul pentru al doilea său mandat la Casa Albă, relatează CNN şi Reuters, conform News.ro.
Într-o conferinţă de presă de peste o oră la Mar-a-Lago, preşedintele ales Donald Trump a declarat că „iadul se va dezlănţui” în Orientul Mijlociu dacă ostaticii încă reţinuţi în Gaza nu sunt eliberaţi până la învestirea sa şi nu a exclus folosirea forţei armate pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama şi a Groenlandei, vorbind despre agenda sa pentru al doilea mandat.
Întrebat dacă poate asigura lumea că nu va folosi coerciţia militară sau economică în încercarea sa de a obţine controlul asupra Canalului Panama şi al Groenlandei, Trump a răspuns: „Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciunul dintre cele două. Dar pot spune asta, avem nevoie de ele pentru securitate economică”.
Trump a sugerat că va impune tarife Danemarcei dacă aceasta va rezista ofertei sale de a cumpăra Groenlanda, despre care a spus că este vitală pentru securitatea naţională a SUA, deşi Danemarca a declarat că Groenlanda nu este de vânzare.
Declaraţia extraordinară a venit în timp ce Trump a subliniat în continuare o agendă expansionistă, cu două săptămâni înainte de a depune jurământul la învestirea din 20 ianuarie la Washington.
Înainte de funeraliile fostului preşedinte Jimmy Carter de la sfârşitul acestei săptămâni, Trump şi-a repetat criticile la adresa deciziei acestuia de a ceda controlul Canalului Panama statului Panama. Preşedintele panamez Jose Raul Mulino a respins anterior ideea de a restitui canalul Statelor Unite.
De asemenea, Trump a sugerat redenumirea Golfului Mexicului în „Golful Americii”. „Acoperă o mare parte de teritoriu”, a spus el despre Golf. „Golful Americii. Ce nume frumos!” - a comentat preşedintele ales.
Ideea sa de a redenumi Golful este ecoul promisiunii sale anterioare de a schimba numele Denali, cel mai înalt vârf muntos din America de Nord, în Mount McKinley. Fostul preşedinte Barack Obama a schimbat numele muntelui din Alaska în semn de respect faţă de nativii americani. De obicei, Consiliul american pentru denumiri geografice stabileşte denumirile geografice, deşi preşedinţii au mai redenumit elemente geografice prin intermediul unei acţiuni executive.
Trump a reiterat apelul său ca Mexicul să ajute la stoparea imigraţiei ilegale la graniţa cu SUA, dar şi promisiunea sa de a impune tarife ţării vecine.
Trump şi-a reiterat, de asemenea, interesul de a face din Canada un stat american şi a ameninţat din nou cu creşterea tarifelor, criticând cheltuielile americane pentru bunurile canadiene şi sprijinul militar pentru Canada, deşi este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai ţării.
Conferinţa de presă, a doua a lui Trump de când a câştigat alegerile din 5 noiembrie, a avut loc la o zi după ce Congresul i-a certificat oficial victoria. Certificarea din 6 ianuarie, o etapă de bază şi în mare parte ceremonială cerută de Constituţia SUA, a fost întreruptă în 2021, când o mulţime de susţinători ai lui Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului într-un efort eşuat de a împiedica victoria preşedintelui Joe Biden asupra lui Trump. Ceremonia de luni a avut loc în condiţii de securitate ridicată, dar s-a desfăşurat fără dramatism.