Echipele de interveţie ruse au îndepărtat peste 86 000 de tone de nisip şi pământ contaminat de o parte şi de alta a strâmtorii Kerch în urma unei scurgeri de petrol în Marea Neagră luna trecută, a anunţat sâmbătă Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Grupurile de protecţie a mediului au raportat decese ale delfinilor şi păsărilor de mare, informează Mediafax.
Petrolul s-a scurs din două petroliere învechite care au fost lovite de o furtună pe 15 decembrie. Unul s-a scufundat, iar celălalt a eşuat.
Mai mult de 10 000 de persoane au lucrat pentru a îndepărta motorina vâscoasă şi urât mirositoare de pe plajele nisipoase din Anapa şi din împrejurimi, o staţiune de vară populară, relatează Reuters.
Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că solul contaminat cu petrol a fost colectat în regiunea mai largă Kuban din Rusia şi în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Kiev în 2014.
Ministerul a publicat imagini video care arată zeci de lucrători în costume de protecţie încărcând containere de pământ şi nisip contaminat.
Pericol minim pentru România
Ministerul Transporturilor din Rusia a declarat în această săptămână că experţii au stabilit că aproximativ 2 400 de tone de produse petroliere s-au deversat în mare.
Deversarea a implicat păcură grea de clasa M100 care se solidifică la o temperatură de 25 de grade Celsius şi, spre deosebire de alte produse petroliere, nu pluteşte la suprafaţă, ci se scufundă la fund sau rămâne suspendată în coloana de apă.
Nu există riscul ca o poluare semnificativă cu petrol să ajungă în partea de vest a Mării Negre ( zona României) şi să pună în pericol apele teritoriale româneşti, a anunţat recent Ministerul Mediului.