Frica este mereu prezentă pe peron, mai ales seara. Femeile și fetele devin din ce în ce mai des victime ale agresiunilor sexuale în trenurile suburbane și în metrouri. Acum, un expert în transporturi din Berlin cere vagoane separate pentru pasagerii de sex feminin. Modelul este Tokyo, capitala Japoniei, notează publicația germană Bild.
Inițiativa îi aparține acum lui Antje Kapek (48 de ani), purtător de cuvânt pentru transporturi al Partidului Verde din Senatul Berlinului. Factorul declanșator a fost un caz înfricoșător din Berlin. În februarie, puțin după miezul nopții, un bărbat (33 de ani) a violat o femeie (63 de ani) în ultimul tren spre Krumme Lanke, pe linia U3. După faptă, acesta a coborât calm și a continuat călătoria cu autobuzul.
Adevărul este că în ultimii zece ani, numărul infracțiunilor sexuale comise în transportul public numai în capitala germană a crescut cu 260% (2023: 391 de infracțiuni).
Inițial, Verzii și-au axat conceptul pe persoanele cu riscuri pentru siguranță: FLINTAs (femei, lesbiene, inter, non-binare, trans, agender). Cu toate acestea, ei s-au îndepărtat de acest lucru și vorbesc acum despre femei în ansamblu - ceea ce a fost, de asemenea, controversat în rândul unor bărbați din cadrul partidului.
„Dar eu susțin concentrarea asupra femeilor. Acestea sunt expuse mai frecvent la violență și au o nevoie mai mare de protecție”, spune Kapek. Anul trecut, 89% dintre victimele infracțiunilor sexuale au fost femei, iar 90% dintre agresori au fost bărbați.
Planul: zone marcate explicit cu puncte de apel de urgență și supraveghere video pe peroane. Și vagoane separate care pot fi folosite doar de femei în afara orelor de vârf. „Fie direct în spatele mecanicului de locomotivă, fie la capătul trenului, dacă există un al doilea mecanic care călătorește cu ele, ca în Tokyo”, spune Kapek.
Maja Weihgold, șefa departamentului de comunicare al operatorului de transport public BVG din Berlin: „Lucrăm din greu pentru a ne asigura că toți pasagerii ajung la destinație în siguranță și cu un sentiment plăcut în orice moment.” Pasagerii pot contacta deja direct centrul de securitate BVG prin intermediul stâlpilor de apeluri de urgență și de informare din fiecare stație - există, de asemenea, un ofițer de poliție cu o linie directă către patrule. De asemenea, toate vehiculele au butoane de alarmă care se conectează direct la șofer.
Și cum se simte expertul în transporturi Kapek însăși în metrou? „Nu mi-e frică în tren, dar uneori în stații - și mai ales pe drumul spre stație.”
În Japonia, vagoanele pentru femei sunt rezervate până la ora 10 dimineața și de la 17 la 21 seara. Doar utilizatorii de scaune cu rotile și băieții cu vârsta de până la 12 ani au voie să urce.