Prăbușirea neașteptată a regimului lui Bashar al-Assad, în urma unei ofensive fulgerătoare a rebelilor, marchează o cotitură dramatică în războiul civil sirian, care durează de aproape 14 ani. În timp ce rebelii sărbătoresc victoria asupra fostului lider, viitorul Siriei rămâne incert, iar tensiunile continuă să crească.
În centrul atenției se află acum grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), ce a fost afiliat Al-Qaeda, și liderul său, Abu Mohammed al-Golani. Mulți se întreabă dacă Golani va reuși să își respecte promisiunile de a abandona extremismul și de a conduce o Siria mai prosperă și mai incluzivă.
În timp ce războiul se intensifică, noi fronturi se formează rapid.
Îngrijorările sunt tot mai mari cu privire la o posibilă confruntare între coaliția insurgenților și Forțele Democrate Siriene (SDF), sprijinite de Statele Unite. Această facțiune condusă de kurzi controlează aproape o treime din țară, în nord și est. În opoziție se află și Armata Națională Siriană, susținută de Turcia, care consideră SDF ca fiind o ramură a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație considerată teroristă de Ankara.
Kurzi din Siria, aliați ai SUA
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat de mai multe ori că va eradică PKK din Siria și Irak, inclusiv într-un interviu acordat revistei Newsweek în luna iulie și în comentarii făcute ulterior căderii regimului Assad, pe 8 decembrie.
Bătălia pentru orașul Kobani
Tensiunile se concentrează acum asupra orașului Kobani, un simbol al înfrângerii grupului terorist ISIS în fața unei alianțe între SDF și SUA.
Riad Darar, consilier al Consiliului Democrat Sirian, ramura politică a SDF, a declarat pentru Newsweek că fortăreața SDF de la granița siriano-turcă va deveni curând "punctul de cotitură" într-o bătălie crucială. "Cred că vor urma lupte violente, ale căror consecințe sunt imposibil de anticipat", a spus Darar, adăugând că speră ca Statele Unite să continue să sprijine SDF în fața atacurilor, pentru a preveni destabilizarea regiunii.
Darar a exprimat, de asemenea, temeri legate de direcția în care ar putea evolua regimul HTS. Deși grupul transmite mesaje prietenoase, acesta a demonstrat până acum o tendință "individualistă", fără dorința de a include întreaga societate siriană în procesul politic.
HTS, cunoscut anterior sub numele de Frontul al-Nusra, a fost o filială a Al-Qaeda. Golani, care a luptat împotriva trupelor americane în Irak, a refuzat să se alăture ISIS atunci când acest grup s-a extins în Siria în 2013. În 2016, Golani a rupt relațiile cu Al-Qaeda, iar în 2017, Frontul al-Nusra s-a transformat în HTS prin fuziunea cu alte grupuri islamiste.
O altă problemă se ivește: nou front deschis în sud-vestul țării
Pe măsură ce Golani încearcă să navigheze printre numeroase facțiuni siriene care vor să își revendice partea de "victorie" după înlăturarea lui Assad, o altă problemă se ivește: un front deschis în sud-vestul țării de către un actor american tot mai influent, scrie adevarul.ro.
Israelul a profitat rapid de haosul din Siria pentru a lansa o campanie militară fără precedent, cu lovituri aeriene, terestre și maritime asupra fostelor site-uri militare din țara vecină, iar simultan a trimis trupe pentru a prelua controlul asupra unor teritorii din Golanul Sirian.
Golani, a cărui familie a fost strămutată din aceeași regiune siriană pe care Israelul a ocupat-o în mare parte în urma războiului din 1967, a declarat pentru The New York Times că nu își dorește "niciun conflict" cu Israelul. Totuși, șeful său militar, Abu Hassan al-Hamwi, a condamnat incursiunea israeliană, numind-o "injustă" și cerând comunității internaționale să găsească o soluție.
De cealaltă parte, Partidul Socialist Naționalist Sirian (SSNP), un aliat al fostului regim Assad, a cerut explicit război împotriva ocupației israeliene.