Așa cum redacția noastră a încă de săptămâna trecută, acuzațiile privind situația financiară dezastruoasă a Primăriei Capitalei capătă ecouri puternice și în Parlament, mai cu seamă că edilul Bucureștiului încearcă să abandoneze fotoliul de primar general pentru cel de la Cotroceni. Însă pagubele de miliarde de euro produse investițiilor din oraș, împreună cu prejudiciile de sute de milioane stabilite prin hotărâri definitive ale instanței, conturează un tablou care a fost expus ieri, într-o conferință de presă susținută de senatorul Daniel Zamfir.
„Rechizitoriul” întocmit de acesta vine în contextul în care publicația americană Townhall, de sorginte conservatoare, a publicat un editorial despre Nicușor Dan, pe care îl consideră o amenințare pentru parteneriatul România-SUA, date fiind relațiile istorice dintre acesta și miliardarul George Soros. „Acest nivel de necinste și manipulare este îngrijorător în sine. Dar mai îngrijorător este ceea ce reprezintă: un politician dispus să ascundă legăturile de finanțare externă pentru a menține o imagine falsă de independență. Asta nu este transparență. Este un cal troian” afirmă editorialistul, care amintește și mărturia din 2016 a candidatului independent: „Da, am primit bani de la Soros, ca de la multe alte surse”.
Ilegalitățile dezvăluite de senatorul Zamfir
Liderul PSD a confirmat acuzații devastatoare privind finanțarea campaniei lui Nicușor Dan, blocarea investițiilor publice de peste 8 miliarde de lei, sfidarea instanțelor de judecată, prin nepunerea în aplicare a hotărârilor definitive ale acestora, dar și abuzurile acestuia împotriva persoanelor cu dizabilități.
Fonduri suspecte de precampanie
„Suma pe care am cheltuit-o pe tot online-ul este de 500.000 de euro. În precampanie am reușit să atragem niște donații” a anunțat primarul, evitând să amintească faptul că doar închirierea panourilor publicitare cu care acesta a împânzit drumurile țării costă milioane. În plus, presa a scris că există persoane care ar fi oferit sume mai mari de 40.500 lei, respectiv echivalentul a 10 salarii minime brute pe țară, situație în care legea obligă ca numele donatorilor să fie făcute publice.
Zeci de milioane plătite din bani publici, pentru amenzi și penalități dispuse de instanță
Sancțiunile pentru nepunerea în executare a hotărârilor judecătorești rămase definitive ar fi generat o gaură bugetară de peste 47 de milioane de euro și peste 26 de milioane de lei, la care se adaugă sume din dosarele în care nu se cunoaște cuantumul pretențiilor. Toate sumele au fost/vor fi plătite de Municipiul București, constituindu-se legal într-un prejudiciu pentru plătitorii de taxe și impozite din Capitală. La acestea se adaugă cheltuielile de judecată acordate părților adverse, precum și onorariile uriașe, de milioane de euro, plătite avocaților care au reprezentat Primarul General, CGMB și/sau Municipiul București, după caz.
Tăierea banilor de la persoanele cu dizabilități
Modesta sumă de 500 de lei, acordată lunar bucureștenilor cu handicap a fost redusă la jumătate încă de la preluarea mandatului de primar de către Nicușor Dan, invocându-se situația financiară precară a Municipalității. Însă pe lângă faptul că nici măcar sumele tăiate nu au fost plătite, un calcul simplu arată că, la nivelul unui an, acestea ar fi fost infime prin comparație cu prejudiciile produse în urma deciziilor magistraților, urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de către primarul general.
Miliarde pentru investiții pierdute și riscul falimentului termoficării și transportului public
Printre obiectivele publice de investiții afectate de suspendarea PUZ coordonator Sector 2, care aveau finanțare stabilită prin PNRR sau prin alte programe europene și naționale, într-un cuantum de aproape 2 miliarde de euro, regăsim Baza Sportivă Multifuncțională - Dinamo București, Complexul Sportiv Național de Tenis - Lia Manoliu, Ansamblul medical nou de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul nou de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Centru de Excelență în Oncologie „C.C. ILIESCU”, Rețeaua de infrastructură pentru transportul verde, respectiv Amenajare Piste de Biciclete pe raza Sectorului 2, extinderea traseelor pentru tramvai pe ruta Pipera-Pantelimon, 3 pasaje vitale fluidizării traficului – Gherghiței, Baicului, Ferdinand, amenajarea, reconfigurarea și sistematizarea zonelor (malurile) aferente salbei de lacuri din Sectorul 2.
La acestea se adaugă hotărâri definitive ale magistraților privind plata a 96 de milioane de lei către RADET sau obligarea STB de a încheia contractul pentru achiziția de tramvaie de la VFU Pașcani, după ce licitația finalizată și anulată abuziv a fost verificată atât de Consiliul pentru Soluționarea Contestațiilor, cât și de judecători, constatându-se că este legală.