Rușii fac o mișcare bombă! Moscova cumpără gaz de pe piața europeană. Conform informațiilor publicate de presa rusă (Kommersant), Moscova și Tiraspol analizează posibilitatea livrării gazului nu prin TurkStream, o rută alternativă Ucrainei, așa cum se presupunea anterior, ci prin achiziții pe piața spot europeană, cu ajutorul unei companii intermediare. În acest caz, cheltuielile vor fi probabil acoperite din bugetul Rusiei, conform point.md.
În cadrul acestei scheme, se prevede achiziționarea gazului în perioada ianuarie-aprilie, într-un volum de aproximativ trei milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, ar putea să-i coste pe ruși aproximativ 164 de milioane de dolari.
România se opune tranzitarea țării de gaz rusesc pentru Moldova cât și pentru Transnistria
Această decizie a fost luată și în contextul în care Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România nu mai acceptă tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul său.
România va face tot posibilul ca Republica Moldova să nu mai depindă de gazul rusesc vreodată, a subliniat ministrul Energiei. „Dependenţa de gazul rusesc vine la început ca un blestem deghizat într-o binecuvântare. Este un gaz ieftin, care te face captiv, după care ţi se închide robinetul când ţi-e lumea mai dragă şi rămâi în plină iarnă în frig, aşa cum se întâmplă cu locuitorii din Transnistria în acest moment. Deci, România va susţine acest demers”, a declarat Sebastian Burduja.
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat despre posibila reluare a livrărilor de gaz în regiunea nerecunoscută în viitorul apropiat, ca parte a „ajutorului umanitar” din partea Rusiei.
„Detaliile tehnice nu au fost încă stabilite, dar livrarea de gaz pentru nevoile locuitorilor regiunii și pentru funcționarea economiei va fi reluată sub formă de ajutor umanitar și tehnic”, a declarat Krasnoselski.
Pentru a depăși criza gazului, se analizează achiziția zilnică de până la trei milioane de metri cubi de gaz pe piața spot europeană, iar costurile ar putea fi acoperite din bugetul Rusiei. Acest volum ar fi suficient pentru consumul intern al Transnistriei, dar nu ar permite exportul de energie electrică către malul drept (Chișinău).
Maia Sandu a declarat că Moldova nu va interveni în acțiunile administrației transnistrene care vizează găsirea de soluții pentru depășirea crizei energetice.
„Permitem gazului să ajungă în Transnistria pentru că dorim ca criza umanitară să se încheie cât mai repede posibil”, a spus Sandu.
Conform datelor Uniunii Europene, principalii furnizori de gaze din Europa (2023), de pe piața spot, sunt: Norvegia 30%, SUA 19%, Africa de Nord 14%, UK 5%, Qatar 5%, Rusia (conductă) 9%, Rusia (GNL) 6%, Alte surse 10%.