Kremlinul a declarat joi că Rusia este pregătită să furnizeze gaze regiunii separatiste a Moldovei, Transnistria, dar are nevoie de sprijin logistic din partea Moldovei pentru a face acest lucru, informează Reuters.
Vadim Krasnoselsky, liderul enclavei separatiste susţinute de Moscova, a declarat miercuri că se aşteaptă ca Transnistria să primească din nou gaz rusesc în curând.
Joi, Republica Moldova și regiunea separatistă și-au lansat noi acuzații reciproc, cu o propunere de colaps pentru a purta discuții pentru a aborda criza energetică.
Zeci de mii de oameni din Transnistria au rămas fără gaz sau încălzire de la 1 ianuarie, când Gazprom din Rusia a suspendat exporturile de gaze către regiune, invocând o datorie neachitată a Moldovei de 709 milioane USD.
Autoritățile din Chișinău contestă această sumă.
Moscova dă vina pe suspendarea furnizării de gaze pe pro-Vestul Moldovei și Kievului, care au refuzat să prelungească un acord de tranzit de gaze pe cinci ani care a expirat pe 31 decembrie, deoarece încasările ajută la finanțarea războiului Rusiei în Ucraina.
Autoritățile Republicii Moldova au spus că, în ciuda unui contract valabil și a opțiunii unei rute alternative de tranzit, Gazprom refuză să furnizeze gaze pentru a-și destabiliza guvernul înaintea alegerilor parlamentare din acest an.
Întrebat joi despre planurile Moscovei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia este pregătită să furnizeze gaze, dar are nevoie ca Moldova să coopereze din punct de vedere tehnic.
Gigantul energetic a făcut anunțul joi.
„Da, Moscova va fi pregătită și este pregătită să acorde asistență Transnistriei, dar în același timp, din punct de vedere pur logistic, bineînțeles, trebuie întreprinse acțiuni din partea Moldovei care să asigure furnizarea și contractarea de gaze naturale”, a spus Peskov reporterilor.
„Nu am auzit nicio declarație (din Moldova) despre disponibilitatea lor de a face acest lucru”.
Transnistria și Moldova s-au acuzat reciproc că au torpilat o întâlnire propusă pentru a aborda situația
Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, care supraveghează eforturile de a pune capăt disputei separatiste, a declarat că Transnistria a respins propunerea Chișinăului de a avea discuții vineri, inclusiv o propunere ca Ucraina să furnizeze cărbune.
Ministerul de Externe al Transnistriei l-a acuzat pe viceprim-ministrul pentru Integrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, că a torpilat întâlnirea.
Partea separatistă pare să fi obiectat la apelul lui Serebrian ca Transnistria să pună capăt practicii de lungă durată a „gazelor umanitare” – primirea de transporturi gratuite din Rusia – și să lucreze pentru „independența energetică”.
Transnistria, o mică regiune separatistă pro-rusă și în principal vorbitoare de limbă rusă de-a lungul râului Nistru și la granița cu Ucraina, a primit aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an prin Ucraina.
A folosit combustibilul pentru a încălzi casele și a genera electricitate, pe care a vândut-o zonelor controlate de guvern din Moldova la o rată cu 30% până la 40% mai ieftină decât plătesc autoritățile pentru a cumpăra energie din țările europene.