Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat, sâmbătă, că va suspenda exporturile de gaze către Republica Moldova începând de pe 1 ianuarie, de la 05:00 GMT, din cauza datoriilor neachitate de către administraţia de la Chişinău.
A precizat, de asemenea, că își rezervă dreptul de a întreprinde orice acțiune, inclusiv rezilierea contractului de furnizare de gaze.
Suspendarea aprovizionării este o precursoare a opririi totale a exporturilor de gaze rusești prin Ucraina și către Europa, unde acestea ajung în continuare în Slovacia, Austria, Ungaria și Italia, odată ce actualul acord de tranzit cu Ucraina va expira, pe 31 decembrie.
Rusia furniza Republicii Moldova aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Acesta este canalizat spre regiunea separatistă Transnistria, care folosește gazele pentru a genera energie ieftină pe pe care o vinde în restul Moldovei.
Populația Moldovei de 2,5 milioane de locuitori se pregătește pentru întreruperi lungi de curent după ce administraţia de la Kiev a anunţat că nu va prelungi contractul de tranzit cu Gazprom, potrivit Reuters, titrează Rador Radio România.
Gazprom anunță o creștere semnificativă a producției de gaze naturale: +61 miliarde metri cubi în 2024
Producţia de gaze naturale a Gazprom ar urma să crească anul acesta cu 61 miliarde metri cubi (bcm), la aproximativ 416 bcm, a anunţat directorul general al grupului rus de stat, Alexei Miller, transmite Reuters.
Datele vin după ce în 2023 producţia de gaze naturale a Gazprom Group s-a redus cu 13%, la nivelul scăzut record de 359 miliarde metri cubi (bcm), de la 412,94 bcm în 2022, pe fondul scăderii exporturilor spre Europa.
Exporturile de gaze către China ar urma să crească anul acesta la 31 bcm, faţă de un nivel planificat de 30 bcm, a declarat Miller.
Compania rusă negociază cu China o majorare semnificativă a vânzărilor de gaze, inclusiv prin gazoductul Power of Siberia 2, dar negocierile nu s-au finalizat din cauza numeroaselor divergenţe între cele două părţi, legate în special de preţuri.
Pe fondul scăderii exporturilor către Europa, Gazprom s-a orientat spre piaţa internă low-cost şi spre ţările vecine din fosta Uniune Sovietică, cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan şi Kîrgîstan. Ca urmare, livrările către consumatorii interni au atins nivelul record de 390 bcm în 2024, a precizat Gazprom.
Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei