Rusia ar putea plăti scump prietenia cu Coreea de Nord: scenariul care ar putea deveni curând realitate

Rusia ar putea plăti scump prietenia cu Coreea de Nord: scenariul care ar putea deveni curând realitate
📅 2024-10-23

Este posibil ca alianța Kremlinului cu Coreea de Nord să-i fi consolidat campania din Ucraina, dar aceasta are un cost potențial serios. Guvernul Coreei de Sud și-a manifestat săptămâna aceasta furia față de alianța în creștere dintre cele două țări, scrie businessinsider.com.

În cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Rusiei, Georgiy Zinoviev, Coreea de Sud a cerut retragerea soldaților nord-coreeni, despre care a afirmat că sunt antrenați de Rusia pentru a lupta în Ucraina.

Yoon Suk Yeol, un înalt funcționar de la biroul președintelui Coreei de Sud, a declarat marți că Coreea de Sud se gândește acum să trimită arme pentru a ajuta trupele ucrainene.

În replică, Kremlinul a părut dornic să liniștească Coreea de Sud. Zinoviev a declarat că alianța dintre Rusia și Coreea de Nord este „în cadrul dreptului internațional”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că alianța Coreea de Nord-Rusia „nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”. De asemenea, el a respins rapoartele privind desfășurarea trupelor ca fiind „contradictorii”.

Mai devreme în aceeași zi, Coreea de Sud a exercitat presiuni asupra Kremlinului, publicând imagini din satelit care , potrivit acesteia, arătau că 1 500 de militari nord-coreeni au fost trimiși în Rusia.

Analiștii de la Insitute for the Study of War, un think tank american, au declarat că Kremlinul pare îngrijorat de reacția Seulului.

„Dorința aparentă a Kremlinului de a asigura Coreea de Sud că cooperarea sa cu Coreea de Nord nu reprezintă o amenințare pentru Seul sugerează că Kremlinul rămâne foarte îngrijorat de perspectiva potențialului pivot al Seulului de a furniza Ucrainei sprijinul militar necesar și de implicațiile înrăutățirii relațiilor cu Seulul pentru interesele de securitate ale Rusiei în regiunea Asia-Pacific”, au scris luni analiștii săi.

Noua alianță periculoasă a Rusiei

De zeci de ani, Coreea de Sud se află într-un impas neliniștitor cu vecinul său izolat și autoritar, Coreea de Nord.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a amenințat în repetate rânduri Sudul cu perspectiva unui atac, în timp ce Seulul și aliatul său, SUA, au încercat să izoleze Coreea de Nord și să stopeze programul său de arme nucleare.

Dar invazia Rusiei în Ucraina a zdruncinat echilibrul precar al puterii în Asia de Est.

Rusia a format o nouă alianță militară cu Coreea de Nord pentru a asigura muniția extrem de necesară din stocurile nord-coreene pentru campania sa șubredă din Ucraina.

Coreea de Sud este din ce în ce mai preocupată de capacitățile tehnologice și de garanțiile de securitate pe care Coreea de Nord le-a obținut probabil în schimb de la Rusia.

Rusia, care a sprijinit anterior sancțiunile menite să reducă programul nuclear al Coreei de Nord, ajută acum Coreea de Nord să le evite.

Analiștii de la Bloomberg au declarat în iunie că un război în peninsula coreeană ar putea duce la pierderea a milioane de vieți omenești și ar costa economia mondială aproximativ 4 000 de miliarde de dolari.

Coreea de Sud este un centru de producție de semiconductoare și electronice, ceea ce înseamnă că o perturbare a economiei sale ar putea avea efecte globale masive.

„Războiul din Ucraina și răspândirea acestuia în peninsula coreeană afectează grav relația Seul-Moscova”, scria în februarie analistul Ellen Kim de la Centrul pentru studii strategice și internaționale.

Observând că „mai mulți factori ar putea împinge relațiile Coreea de Sud-Rusia în prăpastie”.

Coreea de Sud afirmă că ar putea înarma Ucraina

Ca răspuns la relația consolidată a Rusiei cu Coreea de Nord, Coreea de Sud amenință să înarmeze Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse.

Noul tratat de apărare încheiat de Rusia cu Coreea de Nord în iunie părea să marcheze un punct de cotitură, Coreea de Sud afirmând că ar putea anula interdicția sa de lungă durată de a trimite asistență militară țărilor aflate în război pentru a ajuta Ucraina.

Este o amenințare pe care Coreea de Sud a reiterat-o marți, când oficiali ai Consiliului Național de Securitate din Coreea de Sud au avertizat că trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia reprezintă o „amenințare gravă la adresa securității”.

Este o perspectivă îngrijorătoare pentru Rusia, Coreea de Sud deținând stocuri mari de arme care ar putea contribui la înclinarea războiului în favoarea Kievului.

Coreea de Sud dispune de un număr mare de proiectile de artilerie de 155 de milimetri, o armă de care Ucraina duce o lipsă disperată și pe care aliații săi occidentali au avut dificultăți în a o produce în cantități suficiente.

New York Times a relatat în 2023 că președintele Joe Biden a făcut presiuni asupra Coreei de Sud pentru a o ajuta să înarmeze Ucraina cu obuze de care Ucraina are nevoie cu disperare, însă Coreea de Sud a ezitat până în acel moment.

Dar, ca răspuns la cea mai recentă escaladare a colaborării Coreei de Nord cu Rusia, Coreea de Sud a dat din nou de înțeles că nimic nu este în afara mesei, în timp ce analizează cum să răspundă.

Prim-vice-ministrul de externe al Coreei de Sud, Kim Hong Kyun, a declarat luni, într-o declarație, că țara va răspunde cu „toate mijloacele disponibile, în cooperare cu comunitatea internațională, la orice acte care amenință interesele fundamentale ale Coreei de Sud”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Revoltă a părinților români în capitala Bulgariei - Liceul românesc din Sofia rămâne fără clădire

Liceul românesc „Mihai Eminescu” din Sofia, în care se învață limba română, poate rămâne fără clădire, la jumătatea anului școlar. De 10 ani încoace, liceul românesc folosește clădirea Școlii Municipale 29 „Kuzman Shapkarev” din Sofia. Citește mai departe...

Kamala Harris, în centrul unui scandal de plagiat - A inventat un caz de infracțiune și a copiat din notițele unui fost procuror general

Noi acuzații de plagiat au apărut marți împotriva vicepreședintelui Kamala Harris - cu acuzații care includ faptul că ea a fabricat o poveste despre traficul sexual și a copiat munca altor procurori, a unui judecător și chiar Wikipedia pentru a elabora rapoarte de stat privind Citește mai de...

Neamții de SAP resping tendița UE de a reglementa tot ce mișcă: Europa riscă să rămână în urma Chinei și a SUA în domeniul AI

Europa ar trebui să evite reglementarea inteligenţei artificiale (AI) şi să se concentreze pe rezultatele obţinute prin această tehnologie, a declarat marţi CEO-ul gigantului german din domeniul tehnologiei, SAP, pentru CNBC. Citește mai departe...

FOTO Accident între două camioane în Vâlcea. Un TIR s-a răsturnat și a luat foc

Două tiruri încărcate cu piatră s-au ciocnit pe o șosea din județul Vâlcea. Un camion s-a răsturnat și a luat foc. Traficul prin zonă este blocat.Accidentul a avut loc miercuri dimineață pe drumul național care trece prin localitatea Slatioara. Citește mai departe...

VIDEO FOTO Spectacol fascinant pe litoralul Mării Negre: Fenomenul bioluminiscenței a fost surprins la Constanța

Spectacol fascinant pe litoralul Mării Negre în această seară: bioluminiscența, fenomenul natural în care organismele vii emit lumină, a încântat privirile celor aflați pe plajele din Constanța. Citește mai departe...

Klaus Iohannis pleacă din țară - Una dintre ultimele vizele externe din mandatul de președinte

Președintele României, Klaus Iohannis, va face miercuri o vizită oficială în Muntenegru, la invitația președintelui Jakov Milatović, a transmis marți Administrația Prezidențială. Citește mai departe...

S-a descoperit cea mai valoroasă comoară găsită vreodată în Marea Britanie

Un tezaur în valoare de 4,3 milioane de lire sterline va fi expus luna viitoare la British Museum, după ce a fost descoperit întâmplător de căutători de metale, conform The Guardian.A început cu o excursie într-un câmp din sud-vestul Angliei. Citește mai departe...

Postul intermitent, foarte la modă în România, vine cu un risc major pentru sănătate: crește cu 91% riscul de deces - grup de specialiști

Specialiștii avertizează că persoanele care adoptă ca și stil de viață postul intermitent 16/8 prezintă un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Citește mai departe...

Gerard Piqué rupe tăcerea după doi ani de la despărțirea de Shakira: 'Adevărul despre ce s-a întâmplat nu a fost spus aşa cum s-a întâmplat'

Fostul fotbalist spaniol Gerard Piqué a vorbit recent, într-un interviu acordat CNN, despre despărţirea sa de Shakira în urmă cu peste doi ani. Citește mai departe...

Prețurile petrolului cresc din cauza conflictului din Orientul Mijlociu și a diminuării stocurilor

Preţurile petrolului au crescut marţi pentru a doua sesiune consecutivă, în condiţiile în care traderii au minimizat speranţele de încetare a focului din Orientul Mijlociu şi s-au concentrat pe înăsprirea echilibrului global al cererii şi ofertei, transmite Reuters, citat de news.ro. Citește...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.