Resursa umană specializată, medici şi asistenţi medicali, este deficitară şi mai ales este "prost repartizată" în teritoriu, în prezent existând încă mulţi oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
"Efortul pentru finanţarea sistemului de sănătate este continuu şi creşterea bugetelor la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la nivelul Ministerului Sănătăţii este apreciabil. Aş adăuga şi banii care sunt alocaţi pentru investiţii, fie din fonduri europene, fie din fonduri naţionale. Accesul la servicii de sănătate este condiţionat de toate aceste eforturi financiare. (...) Resurse umană specializată - fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenţi medicali - este deficitară şi mai ales este prost repartizată în teritoriu şi există încă mulţi oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate", a afirmat Rafila la evenimentul "Profit Health.forum - Sănătatea nouă".
El a amintit că există proiecte legate de telemedicină, iar în momentul de faţă cabinetele medicilor de familie sunt dotate cu multe echipamente performante prin PNRR."Imagistica a progresat enorm în ceea ce priveşte partea de digitalizare şi mai ales cea legată de inteligenţă artificială, care utilizează informaţii extrem de precise... (...) Dacă suntem coordonaţi şi dacă tragem toţi în aceeaşi direcţie... Dacă reuşim să lucrăm toţi împreună pentru acest obiectiv de îmbunătăţire a accesului la servicii medicale atunci, o să reuşim", a arătat ministrul Sănătăţii.
În opinia sa, comparând performanţa sistemului de sănătate cu finanţarea sistemului medical, perfomanţa este una bună.