România face un pas uriaș: aviz favorabil pentru aderarea la OCDE! Premier: 'Suntem pe drumul cel bun!'

România face un pas uriaș: aviz favorabil pentru aderarea la OCDE! Premier: 'Suntem pe drumul cel bun!'
📅 2025-04-24

România a primit joi cel de‑al 14‑lea aviz formal favorabil în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), de data aceasta pentru politicile agricole, anunță premierul Marcel Ciolacu.

„România a primit astăzi (joi - n.r.) cel de‑al 14‑lea aviz formal favorabil în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, de data aceasta pentru politicile agricole”, transmite Marcel Ciolacu, conform Guvernului.

El precizează că este al doilea aviz formal obținut în această lună, după cel privind guvernanța corporativă.

„Suntem pe drumul cel bun, pentru că am primit confirmarea că și în sectorul agricol standardele noastre sunt aliniate bunelor practici internaționale.

Ministrul Florin Barbu și echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au făcut o treabă temeinică.

Vestea primită astăzi este și un semnal clar că eforturile noastre merg în direcția bună, iar obiectivul de aderare în 2026 la OCDE, statut care va aduce României mai multe investiții, este unul realist”, conchide Ciolacu.

Ce înseamnă pentru România aderarea la OCDE?

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, la 2 aprilie 2025, că apartenenţa României la OCDE înseamnă investiţii mai mari, un rating de ţară mai bun, un sistem fiscal în care resursele vor fi utilizate mai eficient şi un cadru de concurenţă echitabil pentru companii.

El a precizat că toate aceste lucruri vor duce la o administraţie publică mai performantă.

”Imediat cum am preluat primul mandatul de premier, am anunţat că aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic pentru dezvoltarea şi modernizarea României. De aceea, cred că trebuie să folosim orice prilej, cum este şi cel de azi, ca să le explicăm românilor de ce aceasta merită să fie un efort naţional. Pentru că apartenenţa la OCDE înseamnă investiţii mai mari, un rating de ţară mai bun, un cadru de concurenţă echitabil pentru companii şi un sistem fiscal în care resursele vor fi utilizate mai eficient. Pe scurt, o administraţie publică mai performantă. Înseamnă a îmbunătăţi viaţa fiecărui român, prin servicii sociale moderne, la noi standarde ale calităţii”, a afirmat Ciolacu, la conferinţa ”România şi OCDE – Principalul proiect de ţară după NATO, UE şi Schengen”, organizată la Palatul Cotroceni, scrie News.ro.

El a oferit şi un exemplu cum a fost preluată o recomandare OCDE în domeniul educaţiei.

”Ministerul Educaţiei şi Cercetării a trecut, astfel, la aplicarea unei soluţii moderne. Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influenţa direct salariul dascălilor. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie, o aşteptare unanimă la nivelul societăţii”, a explicat premierul.

El a precizat că în ultimul an şi jumătate au fost obţinute 12 avize din partea comitetelor OCDE.

”Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate în ultimul an şi jumătate, parcurs în care am reuşit să obţinem 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE care ne evaluează, aproape jumătate din totalul necesar. Suntem obligaţi să menţinem acelaşi ritm susţinut şi în acest an ca să obţinem toate avizele rămase. Suntem ca într-o cursă de maraton, unde anduranţa este decisivă”, a transmis Marcel Ciolacu.

El consideră că aderarea la OCDE, gestionată în acelaşi timp cu finalizarea PNRR, reprezintă cel mai dur examen administrativ dat de România.

”Adevărul este că aderarea la OCDE, gestionată simultan cu finalizarea PNRR, reprezintă cel mai dur, complex şi sofisticat examen administrativ dat de România de la integrarea europeană încoace. A trebuit să învăţăm să lucrăm aplicat, în echipe largi şi într-un format interministerial, pe cele 26 de domenii de activitate unde suntem evaluaţi la sânge, pentru a atinge standardele ţintite. Însă dacă facem un calcul de efort versus beneficii, avantajele sunt uriaşe. Conform previziunilor Băncii Naţionale a României, cât şi celor venite dinspre mediul privat, intrarea în acest club select va deschide economiei româneşti oportunităţi enorme”, a mai declarat Ciolacu.

El a făcut o paralelă cu ceea ce a însemnat pentru dezvoltarea ţării aderarea la Uniunea Europeană.

”În anul 2000, PIB-ul pe cap de locuitor al României, la paritatea puterii de cumpărare, era de aproximativ 25% din media UE, iar în prezent acest indicator se îndreaptă spre aproape 80%. Asta înseamnă că România a recuperat anual, în medie, peste două puncte procentuale din acest decalaj. În procesul de convergenţă, un rol-cheie l-a avut şi creşterea productivităţii muncii - cea mai rapidă din centrul şi estul Europei! Această creştere a fost susţinută semnificativ de o majorare solidă şi constantă a volumului investiţiilor străine directe, generate de apartenenţa la Uniunea Europeană”, a subliniat Marcel Ciolacu.

El a explicat că din momentul în care România va intra în OECD, PIB-ul ţării noastre poate creşte cu aproape şapte puncte procentuale.

”Astăzi, noi avem un proiect de ţară, iar acesta se numeşte aderarea la OECD. Este mesajul cel mai clar al României că doreşte să intre în rândul ţărilor dezvoltate. Dimensiunea acestei reuşite, ca efect economic, este covârşitoare: în momentul în care intrăm în OECD, în primul an fiscal, PIB-ul României poate creşte cu aproape 7 puncte procentuale! Asta înseamnă că până în 2030 avem şanse mari să atingem media europeană la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare. Asta va aduce României acces la finanţare şi la capital mult mai ieftine, plus un avantaj masiv în clasamentul destinaţiilor de investiţii. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale şi economice cu impact global”, a mai declarat Ciolacu.

El a adăugat că aderarea la OCDE cuplată cu finalizarea PNRR reprezintă momentul de graţie al dezvoltării României moderne.

”Integrarea euro-atlantică, la NATO şi la Uniunea Europeană, a deschis o oportunitate istorică pentru naţiunea noastră. Aderarea la OCDE, cuplată cu integrarea deplină în Schengen şi finalizarea PNRR, reprezintă momentul de graţie al dezvoltării României moderne. Asta presupune să ducem însă până la capăt reforme substanţiale, să accesăm 100% din fondurile europene disponibile şi să accelerăm procesele de convergenţă economică. Noi ne-am obişnuit să facem progrese majore când întreaga societate se aliniază în spatele unui ideal naţional. Când clasa politică, alături de sectorul privat şi de profesioniştii din societatea civilă reuşesc să formuleze un obiectiv strategic la nivel politic, social şi economic. Şi apoi să-i urmărească aplicarea printr-o presiune publică eficientă şi constantă asupra tuturor instituţiilor care au un rol esenţial în acest proces”, a afirmat premierul Ciolacu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Grindeanu (PSD) pune 'tunurile' pe Ponta: 'Asta este anarhie cu gulerele albe!'

Ministrul Transporturilor, Sorin Grideanu, a lansat un atac împotriva fostului său coleg din PSD, independentul în alegerile prezidențiale Victor Ponta. Grindeanu consideră că un vot pentru Ponta l-ar ajuta, de fapt, pe Nicușor Dan.„Îl știu pe Ponta de când era mic. Citește mai departe...

Răsturnare de situație la Rapid: Dan Șucu a vorbit cu Șumudică și i-a schimbat decizia anunțată suporterilor

Antrenorul Rapidului, Marius Șumudică, îi anunțase pe suporteri, imediat după înfrângerea cu Hermanstadt din Cupa României, că va demisiona și le-a spus ”Gata! Nu mai sunt antrenorul Rapidului”. Citește mai departe...

Au găsit mână-ntinsă în țara noastră. Doi ucraineni care au trecut graniţa la noi au cerut ajutorul autorităţilor române

Doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au solicitat ajutor autorităţilor române sunând la 112, a informat, joi, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga."Acţiune de căutare-salvare (... Citește mai departe...

Lovitură pentru Vladimir Ciorbă în dosarul Nordis! Decizia Curții de Apel este definitivă

Curtea de Apel București a respins plângerea formulată de Vladimir Ciorbă, acționarul majoritar al grupului imobiliar Nordis, împotriva măsurii controlului judiciar. Instanța a considerat solicitarea neîntemeiată, iar decizia este definitivă.„ÎNCH.F/DL/În baza art. 215 ind. Citește mai depar...

O dronă subacvatică de ultimă generaţie a intrat în dotarea Serviciului Judeţean Salvamont

O dronă subacvatică de ultimă generaţie completează, începând de joi, dotarea Serviciului Public Judeţean Salvamont Braşov, alături de sonarul cu inteligenţă artificială care a fost operaţionalizat recent, au anunţat, joi, reprezentaţii Salvamont Braşov. Citește mai departe...

La ce se folosește aghiasma de la Izvorul Tămăduirii. Obiceiuri din diferite zone ale țării

În prima vineri după Paște, credincioșii ortodocși celebrează Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare dedicată Maicii Domnului și puterii sale de a aduce vindecare trupului și sufletului. Citește mai departe...

Tensiunile dintre India și Pakistan s-au intensificat după crimele din Kashmir

India și Pakistanul au anulat vizele pentru cetățenii lor în țările celeilalte țări, în timp ce tensiunile cresc între vecinii înarmați nuclear în urma unui atac în Kashmir care a ucis 26 de persoane, conform Mediafax. Citește mai departe...

Europa se pregătește de furtuni. Țara unde va fi cod roșu de vijelii. Ce se întâmplă în România

Un ciclon mediteranean aduce furtuni și vijelii de cod roșu în Polonia, cu averse de 70l/mp, grindină și vijelii cu rafale de vânt de 70 km/h. Citește mai departe...

Tendon rupt pentru Eduardo Camavinga: Riscă să rateze finalul de sezon și EURO

Mijlocaşul francez Eduardo Camavinga a suferit o ruptură a tendonului aductorului stâng, miercuri seară, în meciul disputat de echipa de fotbal Real Madrid împotriva lui Getafe (1-0) şi ar putea fi indisponibil câteva săptămâni, a anunţat joi clubul său, scrie AFP, citat de Citește mai depar...

Expoziția Internațională 'Soldații de Teracotă - Armata Nemuritoare a Primului Împărat Chinez' ajunge la Târgu Mureș

Replici fidele ale soldaţilor de teracotă descoperiţi la Xi'an, reconstituiri istorice şi de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziţia internaţională "Soldaţii de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez", care Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.