Republica Moldova a trecut la aprovizionarea cu energie electrică din România după o scădere a producției la Centrala "Moldavskaia GRES", care funcționa cu gaz rusesc, relatează TASS citată de Rador Radio România.
După cum a anunţat compania de stat moldovenească "Energocom", în ianuarie, România va asigura până la 62% din necesarul de energie electrică al republicii. Din acest volum, peste 178.000 MWh (39%) vor fi achiziționați de pe bursa OPCOM din România, iar alți 105.000 MWh (23%) - pe bază de contracte bilaterale. La capacități proprii, Republica Moldova poate genera până la 127.000 MWh, ceea ce reprezintă 28% din consum. Restul de 10% se aşteaptă să fie acoperit de surse regenerabile de energie, care depind de condițiile meteorologice.
Autoritățile republicii au cerut consumatorilor locali să folosească cu moderație electricitatea. În caz contrar, țara se va confrunta cu pene de curent. Săptămâna trecută, Gazprom a notificat compania de distribuție gaze "Moldovagaz" că va opri livrările de gaze de la 1 ianuarie 2025, după ce a aceasta refuzat soluţionarea problemei datoriilor pentru combustibilul consumat.
Autoritățile din Republica Moldova și Transnistria nerecunoscută au introdus regimuri de stare de urgență pe teritoriul lor și economisesc resurse energetice până la rezolvarea situației. Republica Moldova este aprovizionată cu gaz din alte surse, așa că doar Transnistria va avea probleme cu acest tip de combustibil. Centrala "Moldavskaia GRES" situată în Transnistria, care era principala sursă de energie electrică pentru Moldova, funcționa cu gaz rusesc.
Potrivit guvernului transnistrean, centrala va fi transferată pe cărbune și va putea alimenta doar malul stâng al Nistrului.
După sesizarea Gazprom, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că nu recunoaşte datoria companiei "Moldovagaz", pe care partea rusă o estimează la 709 milioane de dolari.