BBC are datoria de a relata cu acuratețe și nepărtinire. Iar pentru a realiza acest lucru postul trebuie să-i furnizeze publicului informații corecte.
Săptămâna aceasta BBC a transmis în direct din Siria despre colapsul detestatului regim Assad. Nu e clar încă dacă Siriei îi e destinat un viitor democratic ori dacă le va cădea pradă jihadiștilor afiliați anterior la ISIS și Al-Qaeda.
Dar BBC pare optimist. Transmițând în direct de la Damasc, Lyse Doucet, Corespondentă Internațională Șefă a BBC, a afirmat următoarele: „Aceasta e una dintre cele mai diverse țări din Orientul Mijlociu, cu multiple confesiuni creștine și musulmane. Iar acest lucru îl puteți vedea aici, în Orașul Vechi, în toate aceste cartiere diverse - evreiesc, musulman, creștin. Cu toții sunt aici. Ei vor să creadă că au un loc acum, când Siria deschide un nou capitol”.
Pentru oricine care deține fie și cele mai sumare cunoștințe despre istoria poporului evreu în lumea arabă în secolul 20, această declarație e deopotrivă ignorantă și jignitoare.
Conform estimărilor, în Siria s-ar mai afla în prezent trei evrei. Da, chiar așa: trei evrei. Restul au fugit pentru a scăpa cu viață. După ce Siria și-a obținut independența față de Franța, în 1946, populația evreiască și proprietățile ei au ajuns în colimatorul celorlalți sirieni, în mod repetat. În 1947 guvernul sirian i-a încurajat și organizat pe locuitorii Alepului pentru a-i ataca pe evreii din oraș. Au urmat mai multe pogromuri. Sinagogi, școli și orfelinate evreiești au fost distruse. De la acel punct devenise clar că evreii nu era bineveniți în Siria. Comunitatea s-a refugiat în Israel și alte țări, iar acum în întreaga Sirie n-au mai rămas decât acei trei evrei.
Același lucru e valabil pentru întreaga regiune a Orientului Mijlociu. Comunitățile evreiești vibrante răspândite în toată regiunea au fost expulzate în secolul 20. Între 1948 și începutul anilor '70 peste 850.000 de evrei au fost forțați să-și părăsească locuințele din țările arabe, iar în unele cazuri au fost chiar expulzați în masă. Ei au devenit astfel refugiați într-o regiune care evreilor le este covârșitor ostilă.
Te și întrebi dacă miile de oameni care mărșăluiesc prin Londra împotriva Israelului au fie și cea mai vagă idee despre faptul că evreii din lumea arabă au fost forțați să-și abandoneze locuințele în masă și să se refugieze în Israel. Se pare că majoritatea acestor „anti-sioniști” pur și simplu nu înțeleg că Israelul a fost înființat pe o fâșie minusculă de pământ unde poporul evreu spera că se va putea simți la adăpost de inamicii lor rasiști, fie ei guverne arabe sau dictatori europeni.
Reporterii de la BBC ar trebui să aibă mai mult discernământ. E de-a dreptul incredibil că niște corespondenți care transmit despre conflicte din Orientul Mijlociu par să cunoască atât de puțin despre istoria regiunii și sunt într-atât de dezinteresați să-i ofere publicului contextul istoric esențial care ne ajută pe toți să înțelegem prezentul.
Acea transmisie recentă a BBC din Siria nu e vreun caz izolat. Există un tipar al ignoranței îndărătnice în relatările BBC despre cele ce li s-au întâmplat evreilor care trăiau de secole în țări arabe. Din nou și din nou acea istorie care a implicat omoruri, distrugeri și expulzări în masă motivate de rasism e absentă ori minimalizată la BBC.
BBC are datoria de a relata cu acuratețe și nepărtinire. Iar pentru a realiza acest lucru postul trebuie să-i furnizeze publicului informații corecte despre ce li s-a întâmplat evreilor din lumea arabă și despre motivele pentru care în țările arabe mai există acum evrei abia cât să-i numeri pe degete. Adevărul e că ar trebui să fim recunoscători că acei refugiați evrei au putut să-și găsească în Israel un nou cămin.
Articol de Danny Cohen, publicat de ziarul britanic The Telegraph (traducerea: Rador Radio România)