Comisia Europeană a promis joi că nu are "nicio intenţie" să dispună suspendarea reţelei de socializare X pentru presupusă alterare a proceselor electorale, o astfel de măsură fiind un mecanism de "ultimă instanţă" la care ar putea recurge numai după epuizarea altor opţiuni mai puţin agresive şi ea ar putea fi decisă numai de autorităţile statelor membre ale UE, transmite agenţia EFE, conform AGERPRES.
- Șeful diplomației franceze este de părere că sunt necesare sancțiuni financiare în cazul în care vor fi constatate ingerințe dar merge chiar și mai departe și se gândește la măsuri și mai aspre, pentru platformele care nu respectă legislația. Ministrul francez oferă ca exemplu cazul alegerilor prezidențiale din România. Și tot în Franța, aproape 90 de organizații se retrag de pe rețeaua X pe motiv că a devenit “un pericol grav”. "Există prevăzute sancțiuni care pot merge până la 6% din cifra de afaceri și amenzi, în caz de recidivă, ce pot duce până la interzicerea rețelei în spațiul Uniunii Europene", susține șeful diplomației franceze. El a amintit de ceea ce s-a întâmplat în România, unde "alegerile prezidențiale au fost anulate deoarece au fost manipulate grație ori prin intermediul rețelelor sociale. Este inacceptabil că astfel de circumstanțe pot avea loc", spune ministrul de Externe Jean-Noël Barrot.
Magnatul american al tehnologiei, Elon Musk, un apropiat al viitorului preşedinte american Donald Trump, şi-a manifestat susţinerea faţă de partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), poziţie considerată de politicienii germani pro-europeni drept o ingerinţă electorală.
"Nu avem nicio intenţie la Comisia Europeană să suspendăm vreo platformă. Dorim ca cetăţenii noştri, companiile noastre, să poată folosi toate platformele, cu condiţia să respecte legislaţia", a indicat joi, la o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri digitale, Thomas Regnier.
Acesta a confirmat că există "investigaţii în desfăşurare cu privire la potenţiale încălcări ale legislaţiei digitale" împotriva unor platforme precum X sau TikTok, dar a subliniat că în orice caz vor fi utilizate "mecanisme proporţionale, înainte de a ajunge la o eventuală măsură extremă".El a subliniat că, dacă s-ar ajunge la acest punct, la care Bruxelles-ul nu intenţionează să ajungă, sarcina blocării vreunei reţele de socializare va reveni "autorităţilor naţionale" din statele membre ale UE.
Dar o asemenea frână de urgenţă, a precizat reprezentantul Comisiei Europene, ar putea fi aplicată doar în cazul unui "atac la adresa securităţii sau a vieţii persoanelor, vorbim aici despre o ameninţare fizică".Or, acum "nu suntem în această situaţie, nici pentru X, nici pentru Tik Tok" în ceea ce priveşte posibilitatea alterării proceselor electorale, întrucât "există alte mecanisme premergătoare, dacă într-o zi ajungem acolo", a concluzionat el.