Un raport al Fondului Monetar Internațional, care analizează inclusiv situația României, ne arată faptul că, în următorii 10 ani, România se va confrunta cu turbulențe extrem de serioase. Conform raportului, datoria publică va crește la 75% din PIB și, mai grav decât atât, populația României va fi într-o continuă scădere, în 10 ani urmând să fim mai puțini cu un milion de oameni.
Raportul ‘World Economic Outlook‘ (WEO) ne arată că în cursul anului 2025 vom avea o inflație medie de 4,6%, urmând ca în 2026 să scadă la 3,1%.
O problemă foarte mare este legată de datoria guvernamentală, care va urca la 75% din PIB, asta în timp ce veniturile bugetare se vor plasa în jurul valorii de 32-33% din PIB.
PIB per capita va crește în următorii 5 ani la 51.000 dolari internaționali la paritatea puterii de cumpărare
Problemă care ne va lovi în plin
Conform raportului, estimarea este că în următorii 10 ani, România va pierde un milion de oameni.
O problemă deja cunoscută la nivel guvernamental este legată de faptul că exact în această perioadă de 10 ani vor începe să iasă la pensie ”decrețeii”, adică generația celor născuți în perioada comunistă când a fost interzis avortul. După acel decret, în România a urmat o creștere bruscă a natalității, ceea ce înseamnă că acum va fi un mare val de pensionări.
Având în vedere că populația va fi în scădere și numărul pensionarilor va fi tot mai mare, asta va aduce serioase turbulențe pentru România.
La nivel mondial se intră într-o nouă eră
Economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, susține că sistemul economic global din ultimii 80 de schimbă în ritm accelerat și întrăm într-o nouă eră.
„Intrăm într-o nouă eră, deoarece sistemul economic global care a operat în ultimii 80 de ani este resetat
Escaladarea severă a tensiunilor comerciale și nivelul ridicat al incertitudinilor privind politicile viitoare vor avea un impact semnificativ asupra activității economice la nivel global.
Este semnificativ și afectează toate regiunile lumii. Vedem o creștere mai redusă a economiei SUA, a zonei euro, a Chinei, dar și în alte părți ale lumii’, a explicat Gourinchas, într-un interviu acordat Reuters.
Acesta a adăugat: ‘Dacă se va ajunge la o escaladare a tensiunilor comerciale între SUA și alte țări, vor crește incertitudinea și volatilitatea de pe piețe, ceea ce va duce la înăsprirea condițiilor financiare. Efectele în ansamblu vor reduce și mai mult perspectivele privind creșterea economiei mondiale’.