Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Iaşi, că medicii tineri pot fi convinşi să profeseze şi în localităţile mai puţin atractive prin implicarea autorităţilor locale, el apreciind că nu este suficient să pui un anunţ că scoţi un anume post, potrivit news.ro.
Alexandru Rafila a afirmat că numărul de medici din Bucureşti este de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, la Iaşi şi Cluj este de două ori mai mare, însă există localităţi în care acest număr nu atinge nici jumătate din media europeană.
”Ne dorim ca medii rezidenţi să rămână în ţară şi mai ales să meargă în alte localităţi decât în centrele universitare. Singurul lucru care poate duce la atragerea tinerilor medici să profeseze şi în localităţi care aparent sunt mai puţin atractive este legată de implicarea autorităţilor locale, care trebuie să aibă o politică proactivă, adică să aibă un contact permanent cu universitatea de medicină şi farmacie apropiată şi să invite tinerii rezidenţi în localitate pentru a vedea condiţiile de muncă şi care sunt condiţiile sociale”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
El a dat ca exemplu localitatea Vişeu din Maramureş, unde primarul a reuşit să aducă de la Cluj mai mulţi medici tineri pentru a profesa în localitate.
Potrivit ministrului Alexandru Rafila, ca să atragi un medic să lucreze într-o localitate nu e suficient doar un anunţ de genul că se scoate un post la concurs.
”Bun, şi mai departe? Nu cred că cineva îşi proiectează viaţa profesională şi personală doar în legătură cu un simplu anunţ. Trebuie să interacţionezi cu tinerii medici şi să îi convingi de ce să vină într-o comunitate”, a adăugat ministrul Sănătăţii.