Intrarea României în Spaţiul Schengen reprezintă un pas înainte, în sensul apropierii noastre şi mai mult de acest proiect integraţionist, care va pune foarte mult în valoare nu doar libera circulaţie a persoanelor, ci şi libera circulaţie a mărfurilor, fiind eliminate nişte bariere între România alte ţări din UE, a declarat pentru AGERPRES Cristian Păun, profesor de economie în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti (ASE).
"Este un pas înainte (intrarea României în Schengen, n.r.) în sensul apropierii noastre şi mai mult de acest proiect integraţionist, va pune foarte mult în valoare nu doar libera circulaţia persoanelor, ci şi libera circulaţie a mărfurilor, pentru că se vor elimina nişte bariere între noi şi Ungaria, între noi şi Bulgaria. Traficul la frontierele interne ale Uniunii Europene va fi semnificativ îmbunătăţit, timpii de aşteptare se vor reduce, vor mai exista controale, dar ele sunt doar direcţionate şi doar acolo unde va fi cazul. În general, vor dispărea timpii de aşteptare în aceste vămi", a menţionat Cristian Păun.
În schimb, graniţele externe vor trebui gestionate cu mai multă responsabilitate, mai puţină corupţie şi mai multă implicare, a precizat Păun.În opinia sa, un impact economic şi mai puternic îl va avea integrarea României în zona euro, pentru că "zona euro afectează mai multe libertăţi, practic toate cele patru libertăţi care se află la baza proiectului integraţionist: libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalurilor".
"Trebuie să avem acum mai multă grijă, să ne concentrăm şi mai mult pe această integrare în zona euro, cu atât mai mult cu cât suntem la limită cu unul din cei mai problematici indicatori, datoria publică. În PIB, ne apropiem de acel 60% care va face foarte dificilă îndeplinirea tuturor criteriilor de convergenţă nominală. Trebuie să continuăm acest proces. Este o victorie, eu o consider o victorie importantă, dar o victorie de etapă, care dacă nu este dublată şi de victoria de care vorbeam legată de zona euro, şi de alte victorii care să ne apropie şi mai mult de Uniunea Europeană, cu siguranţă vom avea în continuare dificultăţi. Până la urmă, Uniunea Europeană reprezintă un spaţiu economic important, în care ar trebui să ne integrăm mai mult, nu să ne depărtăm de ea, Uniunea Europeană având pentru România nişte beneficii nete substanţiale şi explicând în bună măsură nivelul de trai semnificativ mai bun faţă de perioada când ne aflam în afara acestei grupări economice", a adăugat Cristian Păun.