Boeing a livrat 348 de avioane în 2024, înregistrând o scădere de aproximativ o treime comparativ cu anul precedent, pe fondul crizei provocate de un incident cu un panou de uşă desprins în zbor, în urmă cu un an, şi al unei greve a mecanicilor care a oprit producţia în toamnă, relatează CNBC, potrivit news.ro.
Această scădere a livrărilor a accentuat decalajul faţă de principalul său rival, Airbus, care a livrat 766 de aeronave anul trecut, cel mai mare număr din 2019. Cu toate acestea, ambele companii continuă să se confrunte cu probleme în lanţurile de aprovizionare, ceea ce a încetinit producţia şi livrarea avioanelor din portofoliile lor solide de comenzi.
În luna decembrie, Boeing a livrat 30 de avioane, reluând producţia modelului său de succes, 737 Max, după o grevă a mecanicilor care a durat aproape opt săptămâni şi care s-a încheiat în noiembrie. Livrările sunt esenţiale pentru producători, deoarece clienţii plătesc cea mai mare parte a preţului unei aeronave în momentul livrării.
Un deficit de aeronave disponibile din partea furnizorilor a dus la creşterea ratelor de leasing, care ar putea atinge niveluri record anul acesta, conform unui raport al firmei de date aviatice IBA.
Boeing a înregistrat 142 de comenzi brute în luna decembrie, inclusiv 100 de avioane 737 Max pentru Pegasus Airlines din Turcia şi 30 de aeronave 787 pentru flydubai, intenţia de achiziţie fiind anunţată iniţial la Dubai Air Show în 2023.
Cu toate acestea, Boeing a eliminat din registrul său peste 130 de comenzi pentru Jet Airways, operator aerian din India care a încetat activitatea.
La nivelul anului 2024, Boeing a raportat 569 de comenzi brute şi 377 de comenzi nete, ajustate contabil. În comparaţie, Airbus a înregistrat 878 de comenzi brute şi 826 de comenzi nete în aceeaşi perioadă.
Boeing urmează să publice rezultatele financiare pentru trimestrul al patrulea şi întregul an 2024 pe 28 ianuarie. CEO-ul Kelly Ortberg şi alţi lideri ai companiei vor răspunde întrebărilor investitorilor legate de planurile de creştere a producţiei şi de restabilire a profitabilităţii gigantului aerospaţial.