Reales primar general în alegerile locale din luna iunie, edilul Capitalei a ținut săptămâna trecută prima ședință ordinară a Consiliului General în noua sa componență. Critic acerb al proiectelor guvernamentale de investiții - catalogate drept instrument de control al primarilor, acesta a supus aprobării mai multe proiecte finanțate de Fondul de Mediu pentru termoficare, dar și bugetarea destinată consolidării unor clădiri cu risc seismic major. Beneficiind de susținerea fragilă a majorității conjuncturale asigurate de USR-REPER-PNL-FD-PMP, Nicușor Dan a fost supus tirului de întrebări ale consilierilor PUSL, aleși pe lista deschisă în scrutinul din vară de Cristian Popescu Piedone.
Astfel, prezidențiabilul independent susținut de Klaus Iohannis nu a putut să explice contra-performanța de a nu fi reușit nici măcar o consolidare în primii peste 4 ani de mandat scurși până în prezent, chiar dacă scriptele indicau, discutabil, o reușită de 2 astfel de edificii. Surprinzător, pe o temă similară, primarul a refuzat să explice de ce consilierii PUSL nu au primit răspunsuri cu privire la situația străzii Soveja, unde o deviere a autobuzelor, decisă de Municipalitate în ciuda limitării rutiere de tonaj, periclitează rezistența caselor, punând în real pericol siguranța locuitorilor. Petițiile acestora din urmă au rămas fără răspuns, fapt sancționat de către consilierii umaniști. Tot aceștia au chestionat Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic față de colaborarea cu primarii sectoarelor 1 și 2 - unde se găsesc majoritatea acestor construcții - răspunsul fiind că în ultimii 2 ani foștii primari USR Clotilde Armand și Radu Mihaiu nu au alocat fonduri pentru pentru a lucra împreună cu Capitala, abia de la preluarea mandatelor de către George Tuță, respectiv Rareș Hopincă, colaborarea locală primind unele perspective.
Reprezentanții PUSL au cerut imperativ și punerea de urgență pe ordinea de zi a constituirii comisiilor de specialitate ale CGMB, aspect obligatoriu prin Codul Administrativ, pentru avizarea proiectelor de hotărâre, mai ales la două luni de la constituirea noului for deliberativ al Bucureștiului. Conducerea Capitalei se confruntă și cu alte probleme, cum ar fi sesizările privind ocuparea ilegală a unor terenuri aflate în proprietatea sa, pe care vecinii reclamă activități infracționale, precum ocuparea abuzivă, construcții fără autorizație, arderea necontrolată a deșeurilor periculoase sau furt de curent, sesizări ignorate de Executivul PMB.
Dacă situațiile degradării traficului, a poluării fără precedent și a abandonării șantierelor deschise în mijlocul bulevardelor au devenit o constantă pentru locuitorii urbei, prioritatea primarului general pare să fie suprataxarea puținilor turiști care se încumetă să facă slalom printre gropile din asfaltul Capitalei sau din parcurile aflate în paragină. Visurile de mărire care țintesc obținerea fotoliului de șef al Statului par să depășească interesul pentru problemele edilitare majore, mai ales că Nicușor Dan beneficiază încă de susținerea suspectă a grupului PNL, în pofida tensiunilor dintre primar și omologii săi de la sectoare. Doar în sectorul 6, de pildă, se reclamă tergiversări în eliberarea documentelor pentru darea în folosință a unui complex de locuințe sociale finalizate de peste un an.
Cei 22 de consilieri ai PSD (16) și PUSL (6) au contestat și organizarea în format online a ședințelor de Consiliu, argumentând că dezbaterile pe proiecte nu se pot desfășura în bune condiții, suportul tehnic ridicând adesea probleme, iar corectitudinea votului fiind pus sub semnul întrebării. Momentan însă, se pare că interesele reprezentanților USR, PNL, REPER, FD și PMP - susținători ai primarului general - sunt mai importante decât imperativele de natură legală. E un semnal politic interesant, mai ales în contextul anunțului de candidatură la prezidențiale făcut de către fondatorul USR.