Premierul irakian a avut prima sa întrevedere cu preşedintele interimar sirian, în Qatar, a anunţat joi agenţia de presă irakiană, Bagdadul întreţinând relaţii prudente cu noile autorităţi de la Damasc, informează vineri AFP, conform Agerpres.
Agenţia oficială INA nu a oferit detalii cu privire la această "vizită rapidă" efectuată în Qatar de către Mohamed Shia al-Sudani, care a avut o întrevedere cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, şi cu preşedintele sirian interimar Ahmad al-Shareh.
"Întrevederea tripartită" a avut loc în contextul "evenimentelor (...) din regiune, în special a ceea ce se întâmplă în Siria", a subliniat o sursă apropiată guvernului irakian, citată de agenţia INA.
"Sudani a reiterat poziţia fermă a Irakului, îndemnând la un proces politic inclusiv şi la protejarea comunităţilor şi diversităţii sociale şi religioase din Siria", a precizat agenţia de presă irakiană.
Salutând "generoasa mediere" a Qatarului, preşedinţia siriană a confirmat întrevederea într-un comunicat. Preşedintele sirian interimar şi premierul irakian au subliniat amândoi importanţa "respectării suveranităţii" fiecărei ţări şi "respingerea oricărei forme de ingerinţă străină", a anunţat preşedinţia.
Pe plan economic, cei doi lideri au discutat despre mijloacele menite să consolideze "relaţiile comerciale şi să faciliteze trecerea de mărfuri şi de indivizi pe la posturile de frontieră".
După instalarea la putere în Siria, în decembrie, a unor grupuri sunite islamiste conduse de actualul preşedinte interimar, Irakul, care a fost sfâşiat de ani de violenţe confesionale, a adoptat o anumită răceală vizavi de Damasc.
Însă, în condiţiile în care Bagdadul urmează să găzduiască la mijlocul lui mai un summit al Ligii Arabe, Sudani a declarat că l-a invitat pe Shareh să participe.
La mijlocul lui martie, Irakul a primit vizita ministrului de externe sirian Assad al-Shaibani, care s-a declarat dispus să "întărească schimburile comerciale" între cele două ţări.
Înainte de a fi înlăturat de la putere, Bashar al-Assad a beneficiat de sprijinul unor grupuri armate irakiene pro-iraniene desfăşurate în Siria în timpul războiului civil care a distrus ţara.
Aceste facţiuni armate irakiene şi susţinătorii lor de pe reţelele sociale au o retorică foarte dură la adresa lui Shareh.
În culise, decidenţii irakieni nu ezită să amintească în ultimele luni că Shareh era afiliat altădată Al-Qaida şi angajat împreună cu această organizaţie jihadistă în Irak, unde fusese deţinut vreme de mai mulţi ani după invazia americană din 2003.