Aderarea la Schengen aduce o serie de provocări pe care România trebuie să le abordeze politic, a declarat joi pentru AGERPRES preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL, Cosmin Andreica. "Aderarea la Schengen aduce o serie de provocări pe care România trebuie să le abordeze, din punct de vedere al oamenilor politici. Provocările aduc în dezbatere o serie de elemente infracţionale care pot apărea odată cu dispariţia controalelor la frontieră", a precizat liderul sindicatului poliţiştilor.
În opinia acestuia, provocările României sunt în continuare legate de traficul de persoane, contrabanda cu ţigări etc.
"Pe zona de trafic de persoane, unde România este pe primul loc în topuri, va fi mult mai uşor pentru traficanţi. Cât priveşte contrabanda cu ţigări, dacă până în momentul de faţă aveam un control riguros, acum un şofer de microbuz va putea merge cu duba încărcată cu ţigări, de exemplu, din Sighetu Marmaţiei până în primul cartier din Paris. Desigur, avem structuri de informaţii, surse, medii infracţionale penetrate, însă acestea nu ne garantează că îi vom putea identifica pe toţi acei posibili infractori care ar putea să profite de lipsa controlului la frontieră", a explicat Andreica.
El susţine, în acelaşi timp, că România a demonstrat că, din punct de vedere tehnic, a îndeplinit condiţiile de aderare la UE, aşa cum sunt menţionate în tratat.
"Însă, avem judeţe de graniţă unde după ora 22:00 nu sunt poliţişti rutieri planificaţi în serviciu. Asta înseamnă că oricând, oricine, poate tranzita fără niciun fel de problemă cu produse accizabile, cu materiale explozive ş.a.m.d. Sigur, acestea sunt dezavantajele", a mai spus liderul sindical.
Andreica a mai afirmat că avantajele aderării la spaţiul Schengen sunt de natură economică, prin eliminarea "cozilor kilometrice de tiruri din vamă".
Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL a cerut Guvernului României şi Ministerul Afacerilor Interne "garanţii clare că pot acoperi aceste vulnerabilităţi din perspectiva libertăţii de trecere a frontierei".
Miniştrii de Interne din ţările UE, reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, au decis joi să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat postat pe website-ul consilium.europa.eu.