Curtea de Apel Oradea a pronunțat verdictul final în cazul polițistei Camelia Erdei, acuzată că a accesat ilegal bazele de date ale MAI pentru a furniza informații confidențiale unor cunoștințe, partenerului său sau din simplă curiozitate. Erdei este judecată alături de afaceristul Victoraș Micula, căruia i-a oferit datele personale ale unui tânăr cu care acesta avea un conflict și i-a permis să acceseze direct baza de date secretă a ministerului.
Procesul în care Camelia Erdei a fost achitată vizează acuzații conform cărora polițista ar fi accesat, fără autorizație, bazele de date informatice ale Ministerului de Interne pentru a obține informații personale și auto, atât pentru ea, cât și pentru cunoștințe. Conform anchetatorilor, Erdei ar fi realizat aceste verificări între august 2017 și noiembrie 2018, interesându-se inclusiv de date referitoare la cântăreața de muzică populară Vlăduța Lupău și familia acesteia, la cererea lui Victor Micula.
Cu toate acestea, Tribunalul Bihor a stabilit că faptele de acces ilegal la un sistem informatic pentru care Erdei fusese trimisă în judecată nu sunt incriminate de legea penală. În ceea ce privește acuzațiile de divulgare de informații nepublice sau secrete de serviciu, instanța a decis fie că faptele nu sunt prevăzute de legea penală, fie că a intervenit prescrierea răspunderii penale.
Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Oradea, care a susținut că autentificarea validată de sistem îi permitea utilizatorului să acceseze datele. Totodată, divulgarea informațiilor a fost considerată prescrisă sau fără relevanță penală.
În paralel, Erdei este judecată într-un alt dosar, alături de Micula și alți trei polițisti, pentru divulgare de informații și facilitarea accesului milionarului la baza de date MAI. În acest dosar, Micula este acuzat de multiple infracțiuni, iar polițiștii implicați sunt acuzați de complicitate și abuz în serviciu.