Fizicienii au adus la viață binecunoscutul experiment de gândire al pisicii lui Schrödinger într-o descoperire care ar putea ajuta la eliminarea erorilor din viitoarele computere cuantice.
Echipa din Australia a demonstrat că un atom de antimoniu poate fi utilizat pentru a stoca date în vederea utilizării în calcule cuantice, astfel încât acestea să fie mai bine protejate de erori decât un bit cuantic standard, „sau qubit”, de date, scrie newsweek.com.
Acest pas impresionant ne aduce cu un pas mai aproape de realizarea detectării și corectării erorilor în sistemele cuantice - un obstacol major în calea producerii de calculatoare cuantice practice.
Calculatoarele cuantice se bazează pe o ciudățenie a fizicii în care un sistem poate exista într-o „superpoziție” de stări multiple în același timp. Acest lucru permite unui computer cuantic să exploreze mai multe posibilități în același timp, accelerând radical timpii de procesare.
Experiementul controversat din anii 30
Propusă pentru prima dată în 1935 de fizicianul austriac Erwin Schrödinger, „pisica lui Schrödinger” a fost concepută pentru a evidenția preocupările fizicianului cu privire la o interpretare a mecanicii cuantice - teoria relativ nouă de atunci care explică modul în care se comportă materia la scară atomică (și mai mică).
Conform mecanicii cuantice, particulele pot exista într-o suprapunere de stări multiple în același timp, înainte de a se prăbuși într-o singură stare în urma interacțiunilor cu alte particule. În anii 1930, susținătorii așa-numitei interpretări de la Copenhaga au sugerat că superpozițiile se prăbușesc numai atunci când sunt observate de o minte conștientă.
Schrödinger a gândit că, dacă acest lucru ar fi corect, ai putea pune o pisică într-o cutie cu o otravă a cărei eliberare a fost declanșată de o dezintegrare radioactivă guvernată de mecanica cuantică - și, până când cutia a fost deschisă și observată, atomul s-ar fi dezintegrat și nu s-ar fi dezintegrat, iar pisica ar fi și moartă și vie. Suprapunerea ar fi fost scrisă pe larg.
Întrucât era „destul de ridicol” să ne imaginăm acest lucru, Schrödinger a susținut că superpozițiile trebuie să fie colapsate de mai mult decât observatorii conștienți.
„Nimeni nu a văzut vreodată o pisică reală în stare de a fi și moartă și vie în același timp, dar oamenii folosesc metafora pisicii lui Schrödinger pentru a descrie o superpoziție de stări cuantice care diferă cu o cantitate mare”, a declarat profesorul de fizică Andrea Morello de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Australia.