Peste 1.500 de deţinuţi au evadat miercuri după-amiază dintr-o închisoare din Maputo, profitând de agitaţia din a treia zi de tulburări în Mozambic, izbucnite după confirmarea victoriei Frelimo în alegeri, în timp ce opoziţia denunţa fraude, relatează AFP, citat de news.ro.
În total, „1 534 de deţinuţi au evadat din închisoarea de înaltă securitate” situată la aproximativ 15 kilometri de capitală, a confirmat Bernardino Rafael, şeful poliţiei naţionale, în cursul serii, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că 33 dintre evadaţi au fost ucişi şi 15 răniţi în confruntările ulterioare cu angajaţii închisorii.
Operaţiunile de căutare ulterioare, sprijinite de armată, au dus la arestarea a aproximativ 150 dintre evadaţi.
Printre deţinuţii care au fugit se numără aproximativ treizeci de deţinuţi legaţi de grupările jihadiste armate care au semănat haos în provincia nordică Cabo Delgado în ultimii şapte ani.
„Suntem deosebit de îngrijoraţi de această situaţie”, a comentat şeful poliţiei.
Grupuri de demonstranţi s-au apropiat de închisoare şi au creat confuzie şi zgomot, provocând tulburări în interiorul închisorii, unde unii deţinuţi au sfârşit prin a dărâma un zid prin care au evadat, a explicat el.
Baricadele erau încă ridicate miercuri în mai multe părţi ale capitalei, filtrând puţinele vehicule care încercau să circule, iar actele de vandalism au continuat.
Pe lângă magazinele şi clădirile publice care fuseseră devastate încă de luni, mai multe ambulanţe au fost incendiate, precum şi un depozit de medicamente şi alte magazine locale, a observat un corespondent AFP.
Unii manifestanţi au instalat mese în stradă, pentru a continua să ocupe zona în timp ce sărbătoresc Crăciunul cu familiile sau vecinii lor, a observat AFP în mai multe cartiere populare din Maputo.
În ciuda neregulilor semnalate de mai mulţi observatori în timpul alegerilor din 9 octombrie, Consiliul Constituţional a confirmat luni alegerea lui Daniel Chapo, candidatul Frelimo, la preşedinţie cu 65,17% din voturi.
Opoziţia cere „justiţie electorală”, convocând manifestaţii pentru a denunţa aceste alegeri „furate”.
Două luni de demonstraţii, greve şi blocaje au dus deja la moartea a cel puţin 150 de persoane, conform rapoartelor mai multor ONG-uri.