În Siria ar putea exista în prezent peste 100 de situri abandonate care adăpostesc arme chimice, o cifră mult mai mare decât orice estimare anterioară şi care reprezintă un test pentru noul guvern după căderea fostului preşedinte Bashar al Assad, relatează luni The New York Times, preluat de EFE.
Experţii se tem totodată că situri cu rezerve de gaz sarin, clor şi iperită sunt neprotejate.
OIAC a declarat că a ajuns la această cifră cu ajutorul investigatorilor externi, a organizaţiilor non-profit şi a informaţiilor de intelligence puse la dispoziţie de ţările sale membre.
Unele dintre siturile care deţin arme sunt probabil ascunse în peşteri sau în alte locuri greu de găsit cu ajutorul imaginilor din satelit, potrivit cercetătorilor, foştilor membri ai personalului organizaţiei şi alţi experţi. Acest lucru creşte probabilitatea ca unele arme să nu depozitate în condiţii de securitate sporită.Numărul de situri şi dacă acestea sunt securizate reprezintă un mister de când rebelii l-au răsturnat de la putere pe Al Assad anul trecut, dar ziarul american relatează că există o mulţime de riscuri din cauza capacităţilor letale ale acestor arme, mai ales atunci când sunt folosite în zone dens populate.
Gazul sarin, un agent neurotoxic, poate ucide în câteva minute. Clorul şi iperina, arme devenite cunoscute în timpul Primului Război Mondial, ard ochii şi pielea şi umplu plămânii cu lichid.Experţii sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca grupări militante radicale să aibă acces la aceste instalaţii de arme chimice prost securizate.
În ciuda angajamentelor internaţionale asumate de noul guvern de la Damasc, Siria continuă să se afle într-o situaţie precară, în urma izbucnirii violenţelor din regiunea de coastă din ultimele săptămâni între forţele guvernamentale şi grupurile aliate lui Al Assad.
Noul guvern nu şi-a numit încă un ambasador pe lângă OIAC, un prim pas care ar fi considerat un semnal al angajamentului ţării faţă de această chestiune.