'Păsările' blochează cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, posibil construit în România: investiția e de 800 de mil. euro

'Păsările' blochează cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, posibil construit în România: investiția e de 800 de mil.
📅 2024-10-22

Parcul fotovoltaic din județul Arad este estimat la 800 de milioane de euro și ar urma să fie cel mai mare din Europa. Însă proiectul este blocat în instanță de un proces deschis de o asociație neguvernamentală de protecție a mediului, informează RRA, potrivit Rador Radio România.

ONG-ul susține că suprafața avizată de construcții este arie protejată și mai multe specii de păsări ar fi afectate de lucrările anunțate.

Primarul din Grăniceri, una dintre comunele pe raza căreia ar urma să fie realizat proiectul, a declarat că, dacă instanța va emite o soluție definitivă în acest an și va fi favorabilă investiției, lucrările ar începe în primăvară.

Deocamdată, ONG-ul a pierdut două procese pe fond la Satu Mare, dar Curtea de Apel Oradea a decis retrimiterea dosarului pentru rejudecare.

Vezi și: După lilieci și urși s-a găsit un nou motiv incredibil pentru a bloca un proiect strategic al României

Ce spune primarul comunei Grăniceri

Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, a declarat luni, pentru AGERPRES, că deşi autorizaţia de construire pentru parcul fotovoltaic pe suprafaţa de 1.064 de hectare a fost emisă anul trecut, când urmau să înceapă lucrările, proiectul a fost blocat de Asociaţia "Societatea Carpatină Ardeleană" din Satu Mare, care a atacat în instanţă avizele de mediu.

"Au depus o contestaţie pe ceea ce înseamnă acordul de mediu, emis de autoritatea competentă, Protecţia Mediului Arad. Au pierdut până acum câteva procese, iar în 13 noiembrie este un nou termen", a spus primarul, care a adăugat că investitorii plătesc în continuare toate taxele locale aferente terenurilor pe care ar urma să se dezvolte proiectul energetic.

Edilul a spus că, dacă instanţa va emite o soluţie definitivă în acest an şi va fi favorabilă investiţiei, lucrările ar începe în primăvară.

"Echipamentele nu pot fi comandate în acest moment din cauza blocajului din instanţă, pentru că ar trebui plătit un avans de 30% din costurile acestora, iar livrarea se face oricum peste aproximativ un an. Este vorba de transformatoare, fabricate în alte ţări, dar şi alte echipamente", a explicat edilul.

Precizările președintelui filialei Satu Mare a Asociaţiei "Societatea Carpatină Ardeleană", Márk Nagy János

Contactat de AGERPRES, preşedintele filialei Satu Mare a Asociaţiei "Societatea Carpatină Ardeleană", Márk Nagy János, a declarat că terenul pe care este prevăzută realizarea parcului fotovoltaic este arie protejată, iar proiectul ar afecta specii de păsări.

"Terenul pe care este propus să se realizeze acea investiţie, parcul fotovoltaic, este într-o arie naturală protejată, practic are dublu statut, este sit Natura 2000 şi pentru protecţia păsărilor şi pentru protecţia habitatelor. Ar avea, din punctul nostru de vedere, un impact foarte mare, mai ales asupra păsărilor care folosesc acel teren, habitat de hrănire, habitat de cuibărire, habitat de migraţie. Acesta este motivul pentru care am atacat în instanţă avizele de mediu", a spus Márk Nagy János.

El a precizat că asociaţia a pierdut două procese pe fond la Tribunalul Satu Mare, dar la Curtea de Apel Oradea a obţinut retrimiterea cazului pentru rejudecare la Tribunal.

Reprezentantul asociaţiei a mai spus că din faza incipientă a proiectului au fost trimise scrisori celor două primării şi Consiliului Judeţean Arad, pentru a se atrage atenţia asupra aspectelor legate de mediu.

"Noi nu suntem împotriva energiei regenerabile, din contră, susţinem şi promovăm acest fel de producere a energiei, dar trebuie foarte bine ales locul, mai ales fiind vorba de o suprafaţă foarte mare, de peste o mie de hectare", a spus Márk Nagy János.

El consideră că "un teren degradat pentru agricultură e bun pentru natură", referindu-se la faptul că autorităţile au ales acest teren pentru că nu este cultivabil.

Ce este Societatea Carpatină Ardeleană?

Potrivit propriului site, Societatea Carpatină Ardeleană este o asociaţie non-profit, neguvernamentală, fondată în 1891 la Cluj, care a avut "o pauză silită de 50 de ani" în funcţionare, fiind reînfiinţată în 1991 pentru "protecţia mediului natural şi antropic, practicarea şi popularizarea drumeţiei şi a ecoturismului în general, cunoaşterea, popularizarea şi protecţia valorilor culturale şi etnografice".

Importanța proiectului

La finalul lunii noiembrie 2022, investitorii şi autorităţile judeţene au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW şi urma să devină operaţional în decembrie 2024.

"Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea", declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.

El adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.

Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiţi într-o staţie de stocare a energiei cu capacitatea de aproximativ 500 de MW, la Grăniceri.

Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finanţării proiectelor sunt obţinuţi din credite.

Primăria comunei arădene Grăniceri a încasat 6,5 milioane de lei pentru emiterea autorizaţiei de construire a parcului fotovoltaic, suma fiind echivalentă cu veniturile comunei pe 10 ani. Atât Primăria Grăniceri, cât şi Primăria Pilu încasează în continuare taxe pentru terenul pe care se va dezvolta proiectul.

Ce spunea ministrul Energiei, Sebastian Burduja, luni, 21 octombrie 2024

Cei de la Greenpeace atacă în instanţă avizele emise de către Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep, reclamând că că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, se arată siderat de faptul că un proiect de o asemenea importanță precum Neptun Deep, care ar putea asigura independența energetică a României, ar putea fi blocat din cauza situ-rilor arheologice submarine.

Sebastian Burduja: „Aflu, din păcate fără surprindere, că tentativele de blocaj cu orice preț ale proiectelor energetice strategice pentru România continuă. Ieri era mediul, astăzi este moștenirea culturală de pe fundul Mării Negre. Ce va fi oare mâine?

Nu mă intimidează nici jignirile, nici amenințările, nici solicitările de demisie ale câtorva asociații care, de ani de zile, sabotează investițiile strategice în sectorul energetic românesc. Deschid procese pe bandă rulantă, plătesc regește avocați, sunt bine finanțate (oare din ce surse și care e ponderea surselor externe vs. donații de la cetățenii care chiar cred într-o cauză?!). Nu voi renunța niciodată să lupt pentru valorile în care cred și am o singură datorie: să reprezint interesele românilor. Și asta voi face până la capăt.

Pentru cine vrea să înțeleagă, utilizarea gazelor din Marea Neagră de către România înseamnă securitate și independență energetică pentru țara noastră, pentru o parte importantă din această regiune și pentru acea Europă care crede în valorile democratice.

Deci, nu pot să nu mă întreb: cine NU vrea o Românie și o Europă independente energetic? Cine NU vrea ca țara noastră să își folosească resursele și să nu mai fie la cheremul niciunui alt stat, cu atât mai puțin al unuia care a folosit energia ca armă de șantaj timp de decenii? Cui servește blocarea oricărei inițiative care ar putea, cu adevărat, să rupă ghearele dependenței europene față de gazul rusesc?

Răspunsurile sunt evidente. Și asta nu e tot. Proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, de 1000MW, o investiție de peste 800 de milioane de euro, care urmează a fi realizată în județul Arad, a fost blocat de o asociație non-guvernamentală pentru că afecta păsările din zonă.

Am cel mai mare respect pentru societatea civilă. Am fondat două ONG-uri. Știu cât de greu este să dedici timp, să strângi voluntari, să lupți pentru cauze bune. Totodată, iubesc natura, animalele, istoria acestei țări. Și tocmai de aceea știu că facem ceea ce trebuie pentru a avea energie sigură, ieftină și verde — în această ordine de priorități — pentru toți românii. Pentru o Românie a generațiilor viitoare, pe picioarele ei, sigură și competitivă.”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

George Simion confirmă că un loc pe lista la parlamentare e 60.000 de euro: Sunt cheltuielile de campanie. Asa a fost si in 2020

Preşedintele AUR, George Simion, confirmă suma de 60.000 de euro cerută candidaţilor la parlamentare. Reacție vine după ce Ringo Dămureanu a făcut scandal și acuzat că nu e normal să se ceară bani pentru a ajunge pe liste. Citește mai departe...

Boala care face ravagii în Africa a ajuns în Germania - A fost confirmat primul caz

Un prim caz de infectare cu noua variantă a virusului mpox a fost detectat în Germania, potrivit Institutului Robert Koch (RKI) pentru sănătate publică, transmit agenţiile Reuters, AFP şi DPA, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Joe Biden stă ca pe ace: Informații secrete din serviciile secrete americane privind planurile Israelului s-au scurs

Preşedintele american Joe Biden este "profund preocupat" de publicarea de informaţii ale serviciilor speciale americane despre planul Israelului de a retalia împotriva Iranului, relatează luni dpa. Citește mai departe...

Câți oameni trebuie să voteze pentru ca referendumul lui Nicușor Dan să fie valid. Edilul Capitalei: 'Validitatea se va face întrebare cu întrebare'

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat marţi că este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid. Totodată, Biroul Electoral Municipal va stabili în cazul fiecăreia dintre cele trei întrebări dacă referendumul este sau nu valid. Citește mai departe...

Liga Campionilor: Real Madrid a reuşit o remontada spectaculoasă, 5-2 cu Borussia Dortmund

Echipa spaniolă Real Madrid a învins marţi seara, pe teren propriu, scor 5-2, gruparea germană Borussia Dortmund, în faza a doua a Ligii Campionilor. Borussia a condus cu 2-0 la pauză, conform News.ro. Citește mai departe...

Campionatul Mondial Under-23: Denis Mihai, eliminat în lupta pentru bronz la Tirana

Sportivul român Denis Florin Mihai a fost învins de azerul Nihad Guluzade, marţi, în meci pentru medalia de bronz la cat. 60 kg, greco-romane, la Campionatele Mondiale de lupte Under-23 de la Tirana (Albania), redactează agerpres.ro. Citește mai departe...

VIDEO A apărut zgarda care poate face câinele să 'vorbească': Poți comunica cu patrupedul prin intermediul AI

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să poți discuta cu animalul tău de companie? Acum, acest vis devine realitate datorită zgărzii Shazam Band, care folosește inteligența artificială (AI). Citește mai departe...

Victor Negrescu: Am propus un buget european axat pe investiţii, în detrimentul austerităţii propuse de celelalte instituţii

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, negociator-şef privind bugetul Uniunii Europene, afirmă că bugetul european propus este unul axat pe investiţii, în detrimentul austerităţii propuse de celelalte instituţii, conform News.ro. Citește mai departe...

Messi, Ronaldo și James depășiți de un nume surprinzător în topul celor mai vandabili sportivi

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo și LeBron James au fost învinși de gimnasta americană Simone Biles în competiția pentru locul 1 pe lista celor mai vandabili sportivi din lume. Simbolul olimpic Biles conduce detașat clasamentul întocmit de SportsPro, Vinicius Jr. Citește mai departe...

ITF aprobă coaching-ul din tribună: antrenorii pot da sfaturi jucătorilor

Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a ratificat săptămâna trecută, la Hong Kong, introducerea posibilităţii ca antrenorii de tenis să poată da sfaturi, din tribună, elevilor lor aflaţi pe teren, redactează news.ro. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.