Papa Francisc a denunţat vineri o epocă marcată "de dezinformare şi polarizare, în care câteva centre de putere controlează o masă fără precedent de date şi informaţii", într-un context de polemici privind rolul reţelelor sociale, informează AFP, citat de Agerpres.
Într-un mesaj dat publicităţii cu ocazia celei de-a 59-a Zile Mondiale a Comunicaţiilor Sociale, suveranul pontif deplânge faptul că comunicarea dă naştere "fricii şi disperării, prejudecăţilor şi resentimentului, fanatismului şi chiar urii", atacând în acelaşi timp algoritmii care "modifică percepţia noastră asupra realităţii".
"Prea adesea, ea simplifică realitatea pentru a provoca reacţii instinctive; foloseşte discursul ca pe o lamă; recurge chiar în mod deliberat la informaţii false sau distorsionate pentru a trimite mesaje menite să incite, să provoace, să rănească", a subliniat el.
Această admonestare a papei survine în contextul în care platforma X, deţinută de miliardarul Elon Musk, este suspectată că răspândeşte informaţii false şi manipulează dezbaterea publică în Europa. În ultimele săptămâni, mai multe instituţii, colectivităţi şi personalităţi şi-au anunţat retragerea de pe reţeaua socială sau încetarea activităţii pe conturile lor.
De asemenea, Meta (Facebook şi Instagram), grupul lui Mark Zuckerberg, a provocat îngrijorări la începutul lunii ianuarie după ce a renunţat la programul său de verificare a faptelor (fact-checking) în Statele Unite, înlocuindu-l cu un sistem de "note comunitare" (community notes), similar celui aplicat de reţeaua X.
Într-un discurs în care l-a citat pe Martin Luther King şi pe Georges Bernanos, papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a subliniat "un alt fenomen îngrijorător: cel pe care l-am putea numi 'deturnarea programată a atenţiei' prin intermediul sistemelor digitale care, orientându-ne conform logicii pieţei, ne modifică percepţia asupra realităţii".
Papa Francisc condamnase deja, pe 9 ianuarie, o eră a "ştirilor false" şi avertizase asupra derivelor inteligenţei artificiale (IA) atunci când este utilizată pentru "a manipula conştiinţele".
Ţintă frecventă a zvonurilor false şi a imaginilor generate de inteligenţa artificială, papa denunţă în mod regulat "fake news-urile" şi relativizarea faptelor istorice sau a fenomenelor validate de consensul ştiinţific, în favoarea unor versiuni alternative.