Guvernul de la Chișinău se pregătește pentru criza din energie provocată de Rusia, dar și de Ucraina care refuză trecerea gazului rusesc pe teritoriul său. Astfel au fost încheiate contracte la prețuri preferențiale cu Nuclearelectrica și OMV Petrom care vor asigura 30% din consumul intern al Republicii Moldova. Tot de la București, de pe bursa OPCOM, vor mai fi achiziționate 200 MW, ceea ce duce la aproape 50% din consumul de peste Prut achiziționat din România.
În perioada de iarnă, consumul de energie electrică din Republica Moldova poate atinge pînă la 850 MW în orele de vîrf, iar pentru a acoperi această cerere, Ministerul Energiei de la Chișinău va mobiliza toate sursele interne de producție disponibile, dar și cele externe, în special din România.
Astfel, centralele electrice de termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, din Republica Moldova, vor asigura o bază de consum de aproximativ 200 MW, iar capacitatea de producție va putea fi crescută datorită rezervelor existente. De asemenea, Energocom a contractat deja 100 MW de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, iar alți 100 MW vor fi asigurați prin contracte cu Centrala Termoelectrică de la Brazi (OMV Petrom).
Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stînca va contribui cu pînă la 10 MW, iar sursele regenerabile de energie vor livra între 50 și 150 MW, în funcție de condițiile climatice. Capacitatea instalată a surselor regenerabile va depăși 600 MW la începutul anului 2025.
Pentru a acoperi vîrfurile de consum, Ministerul Energiei preconizează achiziționarea a pînă la 200 MW de pe bursa de energie electrică din România (OPCOM). Capacitatea de import din ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Energiei Electrice) va fi de 315 MW, iar prin intermediul unor linii electrice de 110 kV din România, vor putea fi transportați încă 100 MW suplimentari. Ministerul face apel la reducerea consumului de energie electrică, în special în orele de vîrf, între 7-11 dimineața și 18-23 seara, pentru a evita deficitul de energie și întreruperile de alimentare. Reducerea consumului cu aproximativ 60 MW în aceste intervale va contribui la menținerea echilibrului în rețelele electrice.