O echipă de cercetători din Spania s-a aventurat sub orașul Carmona, într-o expediție, în aşa-numita "mină de apă San Antón". Ceea ce nu știau ei în momentul în care au plecat, a fost faptul că se vor întoarce cu o descoperire.
În timp ce se deplasau prin apa până la genunchi și își luminau calea cu lanternele, echipa a observat mici crustacee pe lemne putrede, aflate în descompunere. Inițial nedumeriți, cercetătorii au luat câteva exemplare pentru analize detaliate. Rezultatul i-a șocat. Tocmai au descoperit o specie necunoscută până acum, botezată Baeticoniscus carmonaensis, sau izopodul Carmona..
Izopodele sunt nevertebrate din categoria crustaceelor, alături de crabi, homari și creveți. Noua specie are o lungime de aproximativ 0,25 cm, corp segmentat, antene și ochi mari, negri. Specia este incoloră și trăiește în zonele mai ridicate ale galeriei, adesea ascunzându-se în crăpăturile lemnului putrezit.
Descoperirea este una rară, deoarece descrierea unei specii noi într-un sit arheologic subteran este un eveniment puțin întâlnit la nivel mondial. Echipa de cercetători atrage atenția asupra importanței acestor ecosisteme subterane, adesea ignorate, mai ales în orașele cu vestigii arheologice, tuneluri și canale, evidențiind astfel bogăția vieții ascunse sub pământ.
Fascinanta descoperire a fost realizată în municipiu din provincia Sevilia, Andaluzia, Spania de către cercetători şi membri ai Asociației Andaluze de Explorări Subterane, conform relatărilor făcute de jurnaliştii de la Miami Herald.