Gabriela Calitescu, jurnalist la Nașul TV, denunță printr-o scrisoare deschisă „dubla măsură” a Consiliului Național al Audiovizualului și autorităților, după ce recent atât CNA, cât și procurorul general al României au luat măsuri în sprijinul jurnalistului Mihai Gâdea de la Antena3 CNN. Ea amintește că în luna martie, a acestui an, a fost victima unui „linșaj mediatic concertat”, a sesizat situația atât MAI, cât și CNA, însă fără niciun rezultat.
„Mă întreb de ce acest principiu nu este aplicat uniform, indiferent de numele jurnalistului sau de instituția de presă pentru care acesta lucrează. Este inacceptabil ca protecția și sprijinul oferite jurnaliștilor să fie condiționate de afilierea lor sau de platforma pe care activează. Libertatea presei și integritatea profesională trebuie apărate în mod egal pentru toți cei care își desfășoară activitatea în acest domeniu, indiferent dacă sunt parte din instituții media independente sau din grupuri mari de presă”, susține Gabriela Calitescu, într-o postare pe Facebook, care solicită CNA și autorităților competente să clarifice și să corecteze această practică a dublei măsuri.
„Protejarea libertății presei în România trebuie să fie o prioritate reală, nu doar un ideal invocat selectiv”, conchide jurnalista TV.
*
CNA - Consiliul Național al Audiovizualului și autoritățile competente,
Mă numesc Gabriela Calitescu, jurnalist la Nașul TV, și mă adresez dumneavoastră pentru a semnala o situație care ridică întrebări grave privind aplicarea egală a legislației și principiilor eticii în domeniul audiovizualului.
În luna martie a acestui an, am fost victima unui linșaj mediatic concertat, în care imagini și informații despre mine au fost manipulate și răspândite pentru a-mi denigra imaginea publică.
Am sesizat această situație atât către Ministerul Afacerilor Interne, cât și către CNA.
Cu toate acestea, concluzia autorităților a fost că nu a fost vorba despre un linșaj mediatic.
Astăzi (n.red sâmbătă) însă, CNA a emis o informare în sprijinul jurnalistului Mihai Gâdea de la Antena 3, recunoscând faptul că acesta este hărțuit.
Apreciez demersul de a proteja orice jurnalist în fața abuzurilor, însă nu pot să nu observ dubla măsură aplicată de CNA și de alte autorități în situații similare.
Mai mult decât atât, recent, procurorul general al României a solicitat extinderea cadrului legislativ pentru a înăspri pedeapsa pentru cei care hărțuiesc, inclusiv în mediul public sau online.
Este un pas necesar și important, dar mă întreb de ce acest principiu nu este aplicat uniform, indiferent de numele jurnalistului sau de instituția de presă pentru care acesta lucrează.
Este inacceptabil ca protecția și sprijinul oferite jurnaliștilor să fie condiționate de afilierea lor sau de platforma pe care activează.
Libertatea presei și integritatea profesională trebuie apărate în mod egal pentru toți cei care își desfășoară activitatea în acest domeniu, indiferent dacă sunt parte din instituții media independente sau din grupuri mari de presă.
Solicit CNA și autorităților competente să clarifice și să corecteze această practică a dublei măsuri.
Cer, de asemenea, transparență în evaluarea sesizărilor și luarea unor decizii care să fie bazate pe aceleași standarde pentru toți.
Protejarea libertății presei în România trebuie să fie o prioritate reală, nu doar un ideal invocat selectiv.
Cu respect,
Gabriela Calitescu
Jurnalistă la Nașul TV”, este mesajul postat pe Facebook.