O familie de români din Italia riscă închisoarea sau o amendă de până la 30.000 de euro după ce au sărbătorit Ignatul, la fel ca în România și au sacrificat porcul în stil tradițional românesc. Polițiștii s-au speriat când au văzut porcul decapitat, într-o baltă de sânge.
Unitatea de carabinieri forestieri din Lanciano a intervenit recent în cazul sacrificării ilegale a unui porc, în urma unei sesizări făcute de câțiva cetățeni. Incidentul a implicat o comunitate de români care a respectat metodele tradiționale din țara de origine, dar care contravin reglementărilor europene actuale.
La fața locului, autoritățile au găsit cadavrul animalului fără cap, cu urme evidente de sânge, semn al utilizării unor metode de sacrificare considerate inacceptabile conform normelor europene moderne, potrivit Chieti Today.
Conform Regulamentului UE 1099/2009, sacrificarea animalelor impune asomarea prealabilă pentru a preveni orice suferință inutilă. Chiar dacă legislația italiană (Decretul legislativ 27/2021) permite sacrificarea domestică pentru autoconsum și menține unele metode tradiționale, nerespectarea obligației de asomare constituie o infracțiune de maltratare a animalelor.
Această infracțiune este reglementată de articolul 544-ter din Codul penal italian, care prevede pedepse între 3 și 18 luni de închisoare sau amenzi de la 5.000 la 30.000 de euro pentru cauzarea unor suferințe evitabile animalelor.
Sacrificarea tradițională a animalelor, precum cea specifică sărbătorii Ignatului, intră astfel în conflict cu legislația europeană, stârnind controverse în comunitățile de români din Italia.
Ce fel de CRĂCIUN ar fi acela fără porc? Porcul se taie de IGNAT, pe 20 decembrie
„Cine a fost IGNAT? Cică a fost un om care, cândva, într-un an, vrând să taie porcul, dat greșit cu securea și l-a lovit pe tată-său în cap. L-a omorât. Acum, ce să facă? Îl îngroapă, îi face pomeni și pleacă în lume.
Pe drum se întâlnește cu un preot. Își povestește păcatul. Preotul îi zice să construiască o luntre cu care să treacă, fără plată, oameni peste râu și să îngroape în pământ un tăciune de lemn de tufă, așteptând până o înverzi.
Ignat se așează lângă râu, face luntrea, pune tăciunele în pământ și se însoară. Anii trec. Într-o noapte, omul aude strigăte de ajutor de pe malul celălalt. Trece apa, dar nu găsește pe nimeni. Se întoarce. Iar aude. Pleacă din nou. Tot nu e nimeni. Revine acasă. Aude a treia oară strigăte de ajutor. Urcă în barcă, trece râul și găsește doi moșnegi pe care îi aduce acasă. Imediat le povestește primul lui păcat și pe celelalte două din chiar noaptea aceea – când, neajungând la timp, niște oameni s-or fi înecat. Moșnegii sunt DUMNEZEU și Sfântul PETRE. Îl ascultă fără să zică nimic.
În casă, sărăcie mare. Copiii plâng de foame. Mama, ca să-i amăgească și să-i adoarmă, le arată că a pus ceva la copt sub țest. Un moșneag o întreabă ce a pus acolo și femeia îi răspunde cinstit că nimic. Atunci îi poruncește să ridice țestul și ea găsește acolo o pâine foarte mare.
În acest timp, în fața moșneagului s-au aprins singure două lumânări înalte. Ignat și-a dat seama pe cine are oaspete și a sărutat tălpile celor doi moșnegi. Atunci, Dumnezeu i-a zis: hai cu noi! IGNAT ar fi venit, dar se gândea la copii, cine se va ocupa de dânșii? DUMNEZEU îi zice că grija copiilor o s-o poarte el. când ies din casă trec pe lângă tufa înverzită care crescuse din cărbune, semn că păcatul îi fusese iertat.
Au mers ani în șir. Într-o zi, au întâlnit o trăsură cu boieri urmată de măgari încărcați cu mărfuri scumpe. DUMNEZEU îl întreabă pe Ignat dacă îi recunoaște pe acei oameni. Ignat nu îi recunoaște. Dumnezeu se miră – păi sunt copiii tăi! Stau de vorbă și este chiar așa, se recunosc și pleacă împreună.
O poveste încâlcită cu sfârșit fericit... În ziua de Ignat nu se lucrează, se taie porcul. Se crede că omul care n-are porc gras de CRĂCIUN și cuțit în vremea pepenilor nu a cunoscut fericirea. Dacă totuși n-ai porc, tai măcar o găină, căci trebuie să vezi sânge în ziua de Ignat. Când tai porcul, zici „Ignat, Ignat/ Porc umflat”. Se crede că în noaptea de dinaintea Ignatului porcul își vizează cuțitul sau se visează la gât cu mărgele roșii. Care porc n-a fost tăiat de Ignat nici că se mai îngrașă...
La tăiatul porcului nu trebuie să fie de față oameni miloși. Atunci porcul moare greu și carnea lui nu mai e bună. Ca să nu se strice sămânța porcului din casă, adică pentru a asigura porcul din anul care vine, femeia moaie în sânge un smoc de păr din coada lui și îl pune la păstrare. Cu sânge de porc se face semnul crucii pe fruntea copiilor, ca să fie sănătoși. După ce a fost tăiat, capul porcului se cântărește. Trupul se zice că este de zece ori mai greu. Când porcul este negru, se adună sânge într-o strachină cu mei. După ce se usucă, femeia aprinde meiul și afumă cu el copiii ca să-i scape de sperietură. Untura de la porc e bună de vrăji. Cei care au ajutat la porc primesc pomana porcului. Femeile care nu țin ziua de Ignat sunt pedepsite. În MUSCEL se vorbește de o ființă lacomă și rea care se numește Înătoarea. Într-o povestire se arată că Înătoarea a încercat s-o opărească pe o femeie care voia să toarcă de Ignat. Femeia a scăpat numai cu un sfat bun primit de le o vecină.
Sărbătorile, între alte funcții, o au și pe aceea de a ritma munca. Există un timp al torsului, alt timp al țesutului... Femeile știu aceste lucruri“, scrie Irina Nicolau în 'Ghidul sărbătorilor româneşti' (Humanitas, 1998).