România va ajuta Moldova să-și depășească criza energetică. După ce Chișinăul a declarat stare de urgență în urma deciziei Rusiei de a -și întrerupe tranzitul gazelor prin Ucraina la sfârșitul acestui an, ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România va ajuta Moldova să-și depășească actuala criză energetică.
Oferta de asistență a Bucureștiului survine după ce, joi, parlamentul Moldovei a declarat o stare de urgență de 60 de zile, începând de luni, la cererea premierului Dorin Recean.
Decizia survine după un anunț potrivit căruia tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi întrerupt la sfârșitul anului. Decizia amenință alimentarea cu energie electrică a regiunii separatiste Transnistria, care se bazează pe importurile furnizate de Gazprom.
Nuclearelectrica și Hidroelectrica în tratative cu Chișinăul
Vineri după-amiază, Burduja a declarat că Bucureștiul își poate oferi sprijinul pentru a ajuta Chișinăul să depășească iarna, el adăugând că firmele energetice românești, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, se află deja în tratative cu Energocom, firma energetică din Moldova, ca să examineze opțiunile în vederea unor furnizări suplimentare de electricitate.
Ministrul român al energiei a mai adăugat că actuala capacitate de transfer (NTC) pentru importurile din România este de 315 MW, fiind de așteptat ca, până la sfârșitul acestei săptămâni, ea să atingă 395 MW.
România pregătește rezerve de gaze pentru Republica Moldova
Burduja a mai spus că România, care deține rezerve suficiente de gaze, este “dispusă să ia în considerație niște opțiuni prioritare de extracție” ca să reducă impactul asupra Transnistriei.
În cazul în care centrala termoelectrică Cuciurgan încetează să mai producă energie, cu sprijinul partenerilor europeni, România esta gata să ajute Moldova să își acopere penuria, estimată la 600 MW. Sprijinul va viza “soluții coordonate la nivel guvernamental și folosirea resurselor aflate la dispoziție”, a mai adăugat Burduja.
Pe data de 11 decembrie, regiunea separatistă a proclamat intrarea într-o criză economică și a introdus măsuri de criză, cum ar fi înființarea unor echipe locale de intervenție urgentă care să asigure alimentarea cu lemne, centre de distribuire a alimentelor calde și limitarea tratamentului medical doar la cazuri de urgență.
În același timp. Moldovagaz a anunțat asigurarea în proporție de 100% a necesarului de gaze din perioada octombrie 2024 – martie 2025 pentru restul Moldovei.
Moldoveanul Recean și-a exprimat totodată optimismul în privința eliminării dependenței energetice față de Rusia, el făcând următoarea declarație: “Vom pune capăt șantajului enrgetic prin finalizarea liniei de înaltă tensiune dintre Chișinău și România, aflată în construcție”.
El le-a mai cerut totodată transnistrenilor să nu-și mai facă “iluzii” crezând că “Rusiei îi pasă de ei sau îi protejează”.