Comandamentul operaţiunilor militare, alcătuit din facţiunile sunnite care au răsturnat regimul preşedintelui Bashar al-Assad, a anunţat joi trimiterea de întăriri militare pe coasta de vest a Siriei, unde majoritatea sunt adepţi ai ramurii şiite alauite a islamului, din care face parte preşedintele demis, informează EFE, potrivit Agerpres.
"Comandamentul operaţiunilor militare trimite mai multe întăriri militare pe coasta Siriei", a spus organizaţia ce reuneşte mai multe grupuri care au răsturnat regimul al-Assad într-un scurt mesaj pe Telegram, fără a dezvălui unde şi în ce scop sunt trimise aceste întăriri.
Este vorba despre noi întăriri după cele deja trimise în ultimele ore în guvernoratele mediteraneene Latakia şi Tartus, a căror populaţie este preponderent alauită, după ciocnirile de miercuri cu "rămăşiţele vechiului regim" într-un sat de coastă, soldate cu cel puţin 17 morţi şi zece răniţi în rândul membrilor ministerului de interne interimar.
Comandamentul operaţiunilor militare este o forţă compusă din facţiuni sunnite, conduse de Organizaţia de Eliberare a Levantului (HTS), susţinută de Turcia, care pe 8 decembrie l-a răsturnat pe preşedintele al-Assad într-o ofensivă fulgerătoare ce a pus capăt unui regim susţinut de Iran şi diferite miliţii pro-iraniene care operează în regiune, precum Hezbollah.
Mai multe instituţii de presă şi organizaţii, inclusiv Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG care are o reţea largă de colaboratori pe teren, au raportat în ultimele zile că numeroşi foşti militari ai regimului destituit - ai căror comandanţi proveneau în mod disproporţionat din minoritatea alauită - s-au refugiat în zonele munţilor şi satelor de pe coastă după fuga preşedintelui Bashar al-Assad în Rusia.
OSDO a dat asigurări joi că în satul Jirbat al Maaza, unde a avut loc miercuri ciocnirea sângeroasă, "sunt mulţi adepţi ai (fostului general) Suhail al Hasan", care a condus o forţă de elită a preşedintelui Assad numită "Al Nemr" ('Tigrul) şi este unul dintre cele mai căutate persoane de noile autorităţi siriene.
"Există, de asemenea, mulţi luptători ai (fostului general) Mohamed Hanjo Hasan, responsabil pentru uciderea multor prizonieri", a spus ONG-ul într-un comunicat.
Mohamed Hanjo Hasan, originar din Jirbat al Maaza, se numără printre cele mai căutate persoane pentru că a ocupat funcţia de director al Justiţiei Militare, căruia i se atribuie deciderea a numeroase pedepse cu moartea aplicate prizonierilor din celebra închisoare Sednaya, de la periferia Damascului.
Manifestaţiile de miercuri ale alauiţilor sirieni sunt primele de la răsturnarea preşedintelui al-Assad. Potrivit politologului Fabrice Balanche, "alauiţii erau foarte apropiaţi de regimul Bashar", constituind pentru acesta "garda pretoriană". El estimează numărul lor la 1,7 milioane, adică aproximativ 9% din populaţie, transmite AFP.