Azerbaidjanul a deschis vineri procesele a 16 separatişti armeni acuzaţi de "crime de război" şi care au condus enclava secesionistă Karabah înainte de recucerirea acesteia în septembrie 2023 de către armata azeră, scrie AFP citat de agerpres.
Recucerirea întregii regiuni Karabah, situată în vestul Azerbaidjanului, a pus capăt la trei decenii de conflict şi a dus la refugierea a peste 100.000 de armeni care trăiau în zone controlate de separatişti.
Baku a arestat ulterior mai mulţi responsabili armeni. Vineri a început la Baku, capitala azeră, procesul a 15 dintre aceştia, acuzaţi în special de crime de război, tortură şi strămutare forţată.
Printre acuzaţi se numără foştii preşedinţi separatişti ai Karabah, Arkadi Ghukasian, Bako Sahakian şi Arayik Harutiunian.
Vineri a avut loc şi prima audiere preliminară într-un proces separat, cel al lui Ruben Vardanian, un fost bancher care a condus regiunea separatistă în perioada noiembrie 2022 - februarie 2023.
Acest bărbat, care a făcut avere în Rusia, este acuzat în principal de tortură, mercenariat şi terorism. El riscă închisoarea pe viaţă.
Vardanian respinge aceste acuzaţii. "Reiterez şi declar încă o dată nevinovăţia mea totală şi a compatrioţilor mei armeni deţinuţi, de asemenea, ca prizonieri politici", a afirmat el într-o declaraţie publicată joi de familia sa.
Cele două audieri au avut loc vineri cu uşile închise, doar media de stat azere fiind autorizate să asiste.
Instanţa a respins o cerere a avocaţilor acuzaţilor de a fuziona cele două procese, potrivit acestor media.
La rândul său, Armenia a condamnat în repetate rânduri arestarea liderilor separatişti şi a cerut eliberarea acestora.
Anul trecut, Ministerul armean de Externe a asigurat că Armenia va "face tot posibilul pentru a proteja drepturile reprezentanţilor" Karabahului, "arestaţi ilegal", potrivit Erevanului.