„Trăim timpuri fără precedent. Riscurile și provocările de securitate sunt evidente. Le putem face față, doar umăr la umăr cu aliații României”, susține Luminița Odobescu, ministrul de Externe, de la Bruxelles, unde participă la reuniunea ministerială NATO.
- Tema păcii și neutralității României s-a dovedit centrală în mesajele lui Călin Georgescu, fie că s-a referit la scena politică internă sau la poziționarea României în relațiile externe.
„Nu trebuie să uităm că aderarea României la NATO în urmă cu 20 de ani a avut ca obiectiv întărirea securității României și protejarea țării noastre de orice amenințare sau atac din exterior. Trăim timpuri fără precedent. Riscurile și provocările de securitate sunt evidente. Le putem face față, doar umăr la umăr cu aliații României. Suntem situați în sud-estul Europei, la gurile Dunării și la Marea Neagră, într-un spațiu de intersecție și trecere dinspre Europa spre Caucaz și Orientul Mijlociu. Pragmatic și realist, România și românii au decis că securitatea teritoriului, a noastră și a celor dragi este mai bine asigurată în cadrul NATO decât putem să o facem singuri. Neutralitatea este o vorbă în vânt când regiunea și lumea vede actori statali care contestă cu brutalitate granițe, teritorii, și chiar viața și libertatea oamenilor”, susține Luminița Odobescu.
„NATO este cea mai bună asigurare”
Ministrul de Externe arată că NATO este cea mai bună asigurare că România și românii sunt la adăpost.
„Toate ororile războiului se întâmplă în țări care nu au o umbrelă de securitate precum cea oferită de NATO. Apartenența la NATO ne oferă, cele mai puternice garanții de securitate pe care țara noastră le-a avut vreodată și sunt înscrise în articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Un atac armat împotriva oricărui membru NATO este considerat un atac împotriva tuturor, iar fiecare aliat este chemat să ofere sprijin”, adaugă Luminița Odobescu.
Ea a vorbit despre beneficiile pe care le are România, cu referire la apărarea spațiului aerian și la cei peste 5.000 de soldați aliați aflați în România.
„Apartenența la NATO întărește credibilitatea României în plan internațional, inclusiv pe piețele financiare. Țara noastră este văzută ca un stat sigur și stabil, bine apărat. Astfel, investitorii români și străini au încredere să își desfășoare afacerile în România, să genereze capital și să creeze locuri de muncă pentru cetățenii români”, adaugă ea.
Ministrul spune că NATO nu este doar o alianță de apărare colectivă, ci este cea mai puternică structură de apărare a Europei și a spațiului euro-atlantic, printr-un efort reunit al statelor europene cu SUA și Canada.
„În istoria sa, România suverană și-a câștigat demnitatea și a găsit recunoaștere în lume prin sacrificiul, dăruirea și curajul cetățenilor săi. Însă România a fost prosperă, sigură și dezvoltată, când a avut parteneri cu care să împărtășească aceleași valori și viziuni. Astăzi nu suntem singuri și prin asta suntem siguri”, a mai spus ministrul de Externe.