Preotul Tudor Gheorghe, părinte spiritual pentru mulţi tineri care au consumat droguri: „Se naşte din nou”. Putem spune că viaţa unui toxicoman până în momentul în care ajunge în centru şi participă la detox este o viaţă în care calitatea vieţii este foarte joasă, spune el.
Tudor Gheorghe, preot de caritate şi asistent social la Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor Sf. Stelian din Capitală, a explicat că viaţa unui toxicoman are o calitate foarte joasă până la momentul în care ajunge la un centru de detoxifiere, apoi se naşte din nou.
”Acţiunea terapeutică are două laturi. Pe de o parte, are latura spirituală, consilierea ducovnicească şi spirituală, în care ei vin şi ne rugăm împreună şi căutăm ajutorul divin. Pe cealaltă parte, este cea în care cu toată priceperea şi într-un mod foarte profesionist, acordăm asistenţă socială”, a declarat părintele Tudor Gheorghe, vineri, la Medika TV.
Părintele Tudor Gheorghe, sprijin pentru sufletele rătăcite: „Ca fiul risipitor, se întoarce la lumină”
Acesta a explicat că asistenţa socială se acordă pe foarte multe paliere: ”legătura cu familia, consiliere, consilierea carierei, găsirea unui loc de muncă, înscrierea la programe, şansa a doua, şcoala”.
”Căutăm să găsim cât mai multe oportunităţi în care să îi ghidăm. (...) Deja în momentul în care este asigurat tratamentul lucrăm la vindecarea lui sufletească şi trupească, dar şi la găsirea unui rost. Rostul de a munci, rostul de învăţa, de a efectiv acel om se renaşte”, a mai declarat preotul.
Acesta afirmă că că un toxicoman care ajunge într-un astfel de centru se naşte din nou.
”Se naşte din nou. Putem spune că viaţa unui toxicoman până în momentul în care ajunge în centru şi participă la detox şi primeşte un loc în Programul Naţional de Sănătate. Este o viaţă în care calitatea vieţii este foarte jos. Pe de o parte este nevoit să îşi ia doza şi face tot felul de compromisuri cu viaţa. Pe când, odată ce are asigurat suportul medical, se realizează aşa treptat o reinserţie socială. Pentru că deja şi nivelul lui de aspiraţie este altul”, a mai declarat părintele.
Acesta explică faptul că fostul dependent începe de este atent şi la propria imagine.
”Se gândeşte inclusiv la imaginea lui fizică şi vreau să vă spun că încep să aibă încredere în ei după ce vin şi la spovedit, şi la şedinţe de socioterapie, de terapie de grup, şi la grupurile de suport, alcolici anonimi, narcotici, dar şi la stomatologie. Vreau să vă spun că un dependent de heroină are dantura distrusă şi în spital avem această şansă de a primi gratuit tratament stomatologic. Îşi îmbunătăţeşte imaginea faţă de sine, începe să aibă curaj, să poată să meargă la un interviu, să îşi găsească un nou loc de muncă. Şi toate acestea ne dau speranţă, pentru că este într-un fel aşa ca şi pilda fiului risipitor - pierdut a fost şi s-a aflat, mort a fost şi a înviat - în sensul că viaţa lui se întoarce la 180 de grade către normalitate”, a mai spus Tudor Gheorghe.
Rareș Ion, tânărul care a murit de supradoză, după ce s-a drogat cu dealerul lui Vlad Pascu
Declarațiile sale vin într-un context dureros, la doar câteva zile după moartea lui Rareș Ion, un tânăr de 20 de ani, fost concurent la emisiunea „Next Star” și apropiat al lui Vlad Pascu, decedat în urma unei supradoze. Rareș, poreclit „Castron”, era unul dintre martorii din dosarul 2 Mai și a fost găsit fără suflare într-un apartament din Capitală. Avea în spate mai multe episoade de spitalizare, tentative de suicid și semne de alienare față de familie. Moartea sa aduce în prim-plan cât de subțire este granița între salvare și pierdere pentru tinerii atrași în cercuri toxice.
Preotul Tudor Gheorghe: Nu trebuie să avem ruşine când în familia noastră avem un consumator
”Apropo de prevenţie şi de educaţie pentru sănătate, de la primele semnale ar trebui aduşi aceşti tineri care consumă. Cu cât perioada de consum e mai mare, cu atât şansa de reabilitare scade (…) Problema este că există o perioadă care se numeşte perioada de negare. «Nu poate fiica mea să se drogheze, nu poate fiul meu să se drogheze». Adică nu există, e o ruşine pentru familia mea. Această perioadă este o perioada pierdută în terapie”, a declarat vineri seară, la Medika Antidrog, preotul Tudor Gheorghe.
Acesta recomandă ca această problemă a consumului de droguri să fie tratată cu seriozitate de la primele semne, fără ruşine şi teama de stigmatizare.
”Orice perioad mai lungă de consum înseamnă mult mai greu reabilitarea. De aceea nu trebuie să avem ruşine când în familia noastră avem un consumator. Nu trebuie să ne ferim de a lua această problemă şi de a o trata cu o maximă seriozitate. Şi este chiar un act de iubire să îţi iei fiul sau fiica care consumă şi să o aduci la doctor”, a mai declarat preotul.
Acesta a povestit că există stigmatizarea societăţii, dar există şi autostigmatizarea şi o izolare de societate.
”Părinţii au frici. Părinţii nu vor să fie judecaţi de ceilalţi, dar nu putem, trăim în societate şi toţi cred că suntem judecaţi (…) Îl pui pe părinte în situaţia în care să-i arăţi că e mult mai bine să accepte, să nu mai nege, să accepte că are un copil care este consumator şi care poate fi vindecat. Şi ăsta e cel mai greu pas terapeutic, să-l faci să înţeleagă că să se întâmplă şi că asta e realitatea”, a mai declarat preotul.
În plus, acesta povesteşte că specialiştii şi familia trebuie să fie alături de consumatori sau dependenţi în recădere.
”Am văzut că este foarte important să fii alături de ei în recădere şi să nu cedezi. Mai ales familia e distrusă în momentul ăla, că recăderea este o tragedie. Munca noastră, lupta noastră socială este ca să existe cât mai multe zile de abstinenţă. Şi să nu avem acest stres al recăderii”, a mai declarat preotul.
Tudor Gheorghe afirmă că, în lupta cu adicţia, cea mai bună strategie este aceea de a nu zice ”eu nu beau un an, eu nu joc la păcănele un an, doi, trei, cinci - ci a conştientiza că e o astăzi”.
”Astăzi trăiesc o viaţă bună pentru că nu mă droghez. Astăzi trăiesc o viaţă bună pentru că nu mă duc să bag la aparate. Astăzi trăiesc o viaţă bună pentru că mi-am asumat anii de dependenţă ca jucător şi încep să îmi plătesc datoriile (…) Am vorbit despre toxicodependenţe, dar sunt dependenţi de jocuri de noroc (…) Cei mai numerioşi la ora actuală sunt jucătorii”, a mai afirmat părintele Tudor Gheorghe.