Ministerul Educației a lansat vineri seară, 31 ianuarie 2025, în dezbatere publică proiectul noilor planuri-cadru pentru liceu, care ar urma să fie aplicate încă din septembrie 2026. Una dintre cele mai controversate modificări vizează specializarea Matematică-Informatică, unde disciplinele Biologie, Istorie și Geografie nu vor mai fi incluse în programa pentru clasa a XII-a.
Conform analizei realizate de Edupedu.ro, aceste materii nu apar nici la trunchi comun (TC), nici la curriculum de specialitate (CS), ceea ce înseamnă că elevii din ultimul an de liceu nu vor avea ore alocate pentru aceste discipline.
Reducerea numărului de ore la alte discipline
Pe lângă eliminarea Biologiei, Istoriei și Geografiei în clasa a XII-a, planurile-cadru propuse de Minister prevăd și alte schimbări semnificative:
- Reducerea numărului de ore de Limba și literatura română în clasele XI-XII, de la trei la două ore pe săptămână.
- Scăderea numărului de ore de Fizică în clasele XI-XII, de la trei la două ore pe săptămână.
- Creșterea numărului de ore de Informatică în clasele IX-X, de la o oră la două pe săptămână, în timp ce în clasele XI-XII, numărul de ore scade de la patru la trei.
Modificări la limbile străine și alte discipline
- Limba străină 1 rămâne la două ore pe săptămână, dar Limba străină 2 scade de la două la o oră pe săptămână.
- Chimia va fi predată timp de două ore pe săptămână încă din clasa a IX-a, iar în clasele XI-XII se reduce la o oră.
- Educația fizică și sportul rămâne cu o oră pe săptămână pe tot parcursul liceului.
- Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) va avea o oră pe săptămână la toate clasele de liceu.
Ce impact vor avea aceste schimbări?
Eliminarea Biologiei, Istoriei și Geografiei din clasa a XII-a pentru profilul Mate-Info ridică numeroase întrebări cu privire la formarea generală a elevilor și la capacitatea acestora de a susține examenele naționale. De asemenea, reducerea numărului de ore la Limba română și Fizică ar putea afecta pregătirea elevilor pentru bacalaureat.
Ministerul Educației a anunțat că perioada de dezbatere publică pentru aceste modificări se va întinde până pe 6 martie, iar implementarea lor ar urma să înceapă din anul școlar 2026-2027, afectând actualii elevi de clasa a VII-a.