Modernizarea drumurilor Galați-Hanu Conachi, proiect de 1,85 miliarde lei

Modernizarea drumurilor Galați-Hanu Conachi, proiect de 1,85 miliarde lei
📅 2024-12-22

Modernizarea drumurilor existente între Galaţi şi Hanu Conachi – DN 2B şi DN 25, din judeţul Galaţi, în lungime de 40 km, va costa 1,85 miliarde lei, investiţia fiind de trei ani, arată un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenţi obiectivului de investiţii ”Modernizare drumuri existente între Galaţi şi Hanu Conachi – DN 2B şi DN 25”, judeţul Galaţi, publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 1.850.041.000 lei, din care partea de construcţii şi montaj 1.273.111.000 lei, potrivit news.ro.

Durata de execuţie a obiectivului de investiţie este de trei ani.

În luna septembrie, judeţele Galaţi şi Vaslui au fost grav afectate de inundaţiile iscate de Furtuna Boris. Localităţile afectate de viituri şi inundaţii includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti.

Obiectivul se va proteja antiseismic, arată Nota de fundamentare.

Lungimea drumului este de 40 km.

Pe întreaga lungime, drumul are în profil transversal 4 benzi de circulaţie.

Drumul va avea 12 poduri şi pasaje şi un nod rutier.

Terenurile pe care se va construi drumul au destinaţia de terenuri agricole (extravilane) şi terenuri intravilane. Suprafaţa necesară de expropiat este de circa 405.076 mp.

Este prevazută montarea de parapeţi de siguranţă marginali, parapeţi pietonali la limita dintre trotuar şi taluz. De asemenea, iluminatul public se realizează pentru crearea condiţiilor de siguranţă în trafic în perioada cu vizibilitate redusă, pe timp de noapte, folosind corpuri de iluminat echipate cu lămpi cu LED dispuse.

”Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile – Programul Transport (P.T.) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, se menţionează în document.

DN 25 este un drum naţional aflat în judeţul Galaţi şi care leagă Galaţiul de Tecuci. El porneşte din Tecuci şi se termină în DN2B în localitatea Şendreni, aproape de Galaţi.

Investitiţia se continuă pe traseul drumului naţional DN 2B, cuprins între km 125+200 - km 128+311.

Lungimea traseului proiectat este de circa 37,02 km pe sectorul DN 25 şi de circa 2,98 km pe DN 2B.

Tronsonul de drum existent face parte din reţeaua de drumuri naţionale, fiind format din două sectoare care se desfăşoară prin următoarele comune şi localităţi: Hanu Conachi, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Piscu, Independenţa, Brăniştea, Sendreni şi Vădeni, cuprinzând:

- drumul naţional DN 25, cuprins între km 31+400 - km 33+380 (inclusiv Nod), km 33+380 - km 49+590, km 49+590 - km 68+197

- drumul naţional DN2B, cuprins între km 125+200 - km 128+311.

Expertizele tehnice realizate în anii 2022 şi 2023 de către experţii tehnici Răcănel Ionuţ Radu şi Diaconu Ion Dumitru, autorizaţi pentru domeniul A4, B2, D, recomandă studierea a două variante de realizare a structurii rutiere. Proiectantul recomandă adoptarea Variantei 1 de alcătuire a structurii rutiere, aceasta fiind şi varianta aprobata în cadrul Consiliului Tehnico Economic (CTE) al CNAIR.

Varianta 1, cu structura rutieră semirigidă, are valoarea estimată 1,85 miliarde lei (371,7 milioane euro), iar varianta 2, cu structura rutieră flexibilă, are valoarea estimată 1,96 miliarde lei (395,02 milioane euro).

Colectarea şi scurgerea apelor

Sistemul natural de scurgere existent înaintea execuţiei drumului va fi menţinut prin execuţia de poduri, podeţe, sanţuri si rigole carosabile şi sistem de preluare a apelor pluviale.

”Este nevoie de a se realiza santuri sau rigole noi, adaptate la condiţiile locale, respectiv declivităţi pronunţate sau declivităţi reduse. Pe zona declivităţilor pronunţate este necesară realizarea de şanţuri permeate”, mai arată Nota de fundamentare.

La traversarea prin localităţi, în dreptul acceselor la proprietăţi sau la intersecţia cu drumurile laterale, şanţurile vor fi continuate prin intermediul podeţelor, sau rigolelor cu plăcuţă carosabilă, scurgerea apelor fiind asigurată de-a lungul întregului traseu al drumului naţional.

Scurgerea apelor se va realiza prin:

- Secţiuni trapezoidale (sanţuri);

- Secţiuni dreptunghiulare închise cu plăcute carosabile (rigole carosabile);

- Sisteme de evacuare a apelor pluviale (guri de scurgere, conducte de canalizare, cămine de vizitare şi sanţuri).

Scurgerea apelor în bune condiţii are un rol important în prevenirea degradărilor în structura rutieră. În acest sens, s-au prevazut:

- realizarea de sanţuri trapezoidale de pământ (extravilan) sau pereate/betonate (intravilan) cu adâncimea de 50 cm;

- prevederea pe zone scurte de rigole carosabile acolo unde distanţa între gardurile proprietăţilor este mică sau acolo unde terenul impune acest sistem;

- crearea de şanţuri noi acolo unde acestea lipsesc;

- prevederea de podeţe noi acolo unde este cazul;

- rigole de acostament şi caşiuri de descărcare până la şanţul de la piciorul taluzului, în cazul rambleelor înalte, pentru a impiedica scurgerea directă a apelor pluviale pe taluz.

- prevederea de podeţe tubulare la intrările în curţi şi la drumurile laterale.

Pe sectorul de drum analizat scurgerea apelor provenite din precipitaţii se produce gravitational, prin sanţuri şi rigole, sau sistem de colectare a apelor în intravilan, deversarea acestora se realizează în emisari naturali prin canale existente amenajate şi fire de vale existente în zona drumului.

Reţele de colectare ape pluviale

La alcătuirea sistemului de colectare a apelor pluviale, din zonele intravilane a localităţiilor, se va ţine seama de următoarele:

- Păstrarea sistemului existent (conducte, guri de scurgere, cămine de canalizare), acolo unde este posibil.

- Curgerea apei se va face pe cât posibil gravitaţional, pentru a se evita pe cât posibil staţiile de pompare.

- Adâncimea minimă de pozare a canalelor ţine seama de adâncimea de înghet, cu o pantă care să asigure viteza de autocuraţare optimă pe întreaga reţea şi acoperirea cu pamânt a crestei colectorului pentru a favoriza comportarea la solicitările mecanice provenite din traficul auto.

Execuţia reţelelor de colectare a apelor pluviale se va desfăşura din aval către amonte, astfel încât să se asigure scurgerea apelor din săpătura şi darea în folosinţa a porţiunilor executate.

Pentru această investiţie a fost obţinut Acordul de mediu nr. 7 din 15.11.2024 emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Noi date de pe frontul din Siria: Declarația făcută de liderul de factor la Siriei, Ahmed al-Sharaa

Liderul de facto al Siriei, Ahmed al-Sharaa, l-a primit duminică pe liderul druzilor libanezi, Walid Jumblatt, într-un efort suplimentar de a asigura minorităţile că vor fi protejate după ce rebelii islamici au condus alungarea lui Bashar al-Assad, pe 8 decembrie, transmite Reuters, Citește ...

Emil Hurezeanu, prima reacție despre propunerea de a candida la prezidențiale: 'Am fost testat...'

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a dezvăluit duminică seară că a primit o propunere de a candida la Președinție, însă a refuzat. Acesta și-a justificat decizia afirmând că nu își asumă „pălării mult mai mari” decât îi permite propria capacitate. Citește mai departe...

Din guvern în Parlamentul României. Deputatul Alexandru Rogobete, numit președinte al Comisiei parlamentare pentru Sănătate și Familie

La mai puțin de doi ani de la numirea sa ca secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Dr. Alexandru Rogobete (33 de ani) are un bilanț impresionant nu doar pentru un politician, ci pentru tot sistemul medical românesc postdecembrist. Citește mai departe...

VIDEO Imagini teribile! Un avion cu turiști s-a prăbușit într-un oraș din Brazilia

Un avion s-a prăbușit duminică peste magazinele din centrul orașului turistic Gramado din sudul Braziliei. În avion se aflau 10 persoane. Ocupanții aeronavei nu au supraviețuit, au anunțat autoritățile, potrivit Mediafax. Citește mai departe...

Rezultate LOTO: Numerele norocoase ale tragerii speciale de Crăciun, din 22 decembrie 2024

Loteria Română a efectuat, duminică, noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc. Duminică, 22 decembrie 2024, Loteria Română organizează Tragerile Speciale Loto de Crăciun. Citește mai departe...

Marcel Ciolacu, după ce PSD a validat miniștrii din noul Executiv: Sunt ferm convins că va fi un Guvern pe patru ani

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, duminică seara, după ce partidul a validat lista cu noii miniștri că este vonvins că va fi un executiv pe patru. ani."N am urmărit activitatea profesionalaă a viitorului ministru al Justiției. Citește mai departe...

Șefa diplomaţiei europene, semnal din Laponia: 'Rusia e o ameninţare directă. Sunt atacuri hibride în întreaga Europă'

Finlanda a găzduit liderii Italiei, Suediei şi Greciei, precum şi pe şeful afacerilor externe al UE, în regiunea sa nordică Laponia, pentru a discuta despre securitatea din regiunea nordică şi Mediterana, precum şi despre provocările migraţiei din sudul Europei. Citește mai departe...

Un om al străzii a moștenit aproape 50.000 de euro, apoi i-a pierdut într-o gară din Germania

Un om al străzii care a moştenit o importantă sumă de bani, s-a îmbătat şi şi-a pierdut banii într-o gară din Germania, conform unui anunţ făcut sâmbătă de poliţia federală, transmite duminică DPA. Citește mai departe...

Economist: Déjà Vu. Tsunami economic ca în 2008

Economistul Radu Georgescu susține pe contul său de Linkdin că situația economică în lume este pe buza prăpastiei și că sunt îndeplinite aproape toate condițiile pentru un ”tsunami economic” în perioada imediat următoare. Citește mai departe...

Bărbat atacat de indivizi mascați în propria casă, în creierii nopții: Torturat până când le-a dat toată agoniseala lui

Doi bărbaţi şi o femeie sunt acuzaţi că au intrat în casă peste un bărbat din localitatea Milova, judeţul Arad, l-au ameninţat şi l-au imobilizat, cerându-le să le spună unde ţine banii. Atacatorii aveau feţele acoperite şi au plecat cu peste 10.000 de lei. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.